За запошљавање на Сокоцу 440.000 КМ

Извор: Срна

Представници Завода за запошљавање Републике Српске потписали су данас на Сокоцу уговоре о финансирању запошљавања 73 радника са евиденције незапослених код 23 послодавца у овој локалној заједници, за шта је издвојено око 440.000 КМ.

Директор Завода Мирослав Вујичић рекао је новинарима да је у протекле три године Завод на Сокоцу у оквиру програма запослио 377 незапослених лица, за шта је издвојено укупно готово 2.000.000 КМ.

Он је истакао да послодавци са Сокоца учествују у програмима Завода за запошљавање и да постоји велико интересовање, изразивши наду да ће тако бити и убудуће.

Вујичић је нагласио да укупно око 70 одсто од свих лица која прођу програме Завода остају на послу, што је за сваку похвалу.

Он је навео да се, према подацима Међународне организација рада, програми запошљавања сматрају успјешним уколико на послу остане око 45 одсто лица, што, како је истакао, потврђује да су програм Завода за запошљавање успјешнији од тих стандарда.

Директор Завода је најавио да ће са сутрашњим потписивањем уговора о финансирању запошљавања радника код послодаваца у општини Рогатица бити заокружена ова активност за подручје Источног Сарајева.

Власник предузећа “Чајевић-комерц” са Сокоца Радивоје Чајевић, који је данас потписао уговор за запошљавање једног приправника економске струке и рачуноводства, вјерује да ће он и остати у тој фирми уколико буду испуњени сви услови.

Он је рекао да је и раније неколико пута на овај начин примао приправнике да одраде стаж у његовом предузећу, које тренутно запошљава 53 радника, и већ 23 године се бави примарном и финалном прерадом дрвета, а око 70 одсто њихове производње је извозно оријентисано.

Чајевић сматра да пројекат представља вид помоћи предузећима у вријеме пандемије, која је утицала на економске показатеље у привреди и довела до кризе.

Вршилац дужности директора Завода за форензичку психијатрију на Сокоцу Бојан Копривица потписао је уговор са Заводом за запошљавање према којем је примљено 13 приправника и три лица из категорије дјеца погинулих бораца у стални радни однос, што је и пракса према којој сваке године ова установа запосли по троје дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске.

Завод за форензику већ неколико година учествује у овом програму посредством Завода за запошљавање Републике Српске и има велики број запослених из породица погинулих бораца.

Завод за Форензичку психијатрију на Сокоцу тренутно има 110 пацијената и 150 запослених.

Filter 2019