Sun. Apr 2, 2023
ћирилица /latinica

Za zapošljavanje na Sokocu 440.000 KM

Izvor: Srna

Predstavnici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske potpisali su danas na Sokocu ugovore o finansiranju zapošljavanja 73 radnika sa evidencije nezaposlenih kod 23 poslodavca u ovoj lokalnoj zajednici, za šta je izdvojeno oko 440.000 KM.

Direktor Zavoda Miroslav Vujičić rekao je novinarima da je u protekle tri godine Zavod na Sokocu u okviru programa zaposlio 377 nezaposlenih lica, za šta je izdvojeno ukupno gotovo 2.000.000 KM.

On je istakao da poslodavci sa Sokoca učestvuju u programima Zavoda za zapošljavanje i da postoji veliko interesovanje, izrazivši nadu da će tako biti i ubuduće.

Vujičić je naglasio da ukupno oko 70 odsto od svih lica koja prođu programe Zavoda ostaju na poslu, što je za svaku pohvalu.

On je naveo da se, prema podacima Međunarodne organizacija rada, programi zapošljavanja smatraju uspješnim ukoliko na poslu ostane oko 45 odsto lica, što, kako je istakao, potvrđuje da su program Zavoda za zapošljavanje uspješniji od tih standarda.

Direktor Zavoda je najavio da će sa sutrašnjim potpisivanjem ugovora o finansiranju zapošljavanja radnika kod poslodavaca u opštini Rogatica biti zaokružena ova aktivnost za područje Istočnog Sarajeva.

Vlasnik preduzeća “Čajević-komerc” sa Sokoca Radivoje Čajević, koji je danas potpisao ugovor za zapošljavanje jednog pripravnika ekonomske struke i računovodstva, vjeruje da će on i ostati u toj firmi ukoliko budu ispunjeni svi uslovi.

On je rekao da je i ranije nekoliko puta na ovaj način primao pripravnike da odrade staž u njegovom preduzeću, koje trenutno zapošljava 53 radnika, i već 23 godine se bavi primarnom i finalnom preradom drveta, a oko 70 odsto njihove proizvodnje je izvozno orijentisano.

Čajević smatra da projekat predstavlja vid pomoći preduzećima u vrijeme pandemije, koja je uticala na ekonomske pokazatelje u privredi i dovela do krize.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu Bojan Koprivica potpisao je ugovor sa Zavodom za zapošljavanje prema kojem je primljeno 13 pripravnika i tri lica iz kategorije djeca poginulih boraca u stalni radni odnos, što je i praksa prema kojoj svake godine ova ustanova zaposli po troje djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

Zavod za forenziku već nekoliko godina učestvuje u ovom programu posredstvom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i ima veliki broj zaposlenih iz porodica poginulih boraca.

Zavod za Forenzičku psihijatriju na Sokocu trenutno ima 110 pacijenata i 150 zaposlenih.

Filter 2019