Tue. Nov 30, 2021
ћирилица /latinica

“Trka kroz Srbiju” preko Romanije i Sarajeva 1940. godine-drugi dio

Autor: FILTER/A.K.

Trka kroz Srbiju (franc.Tour de Serbie) biciklistička je etapna trka. Spada u drugu kategoriju Svjetske biciklističke federacije. Istočno Sarajevo je prošle godine imalo čast da bude prvi grad izvan Srbije iz koga je krenula trka. S obzirom na to da se naš grad pokazao kao odličan domaćin, generalni sekretar Biciklističkog saveza Srbije, Saša Gajičić najavio je da će i ove godine Trka kroz Srbiju krenuti iz Istočnog Sarajeva.

Zbog situacije sa korona virusom nezahvalno je prognozirati bilo šta, ali iskoristićemo priliku i vratiti se 80 godina unazad kad je trka prolazila kroz ove prostore.

Start trke

U četvrtak, 29, avgusta 1940. godine, u rano jutro, Terazije su imale neobičan izgled. Oko počasne tribine, koju je podigla Beogradska opština, okupila se masa svijeta. Cijeli prostor imao je svečan izgled. Sav saobraćaj bio je obustavljen. Tačno u 7 časova, kada je oko 5.000 ljudi očekivalo polazak vozača, dovezao se svojim automobilom predsjednik beogradske opštine Jevrem Tomić, sa ministrom saobraćaja Nikolom Bešlićem. Jevrem Tomić održao je lijep govor povodom organizacije ove velike trke. On je srdačno pozdravio bicikliste koji su polazili na težak i naporan put, a zatim je podvukao da ova manifestacija nesumnjivo potvrđuje vitalnu snagu omladine, koja se ne ustručava da pođe na ovako dalek put, a koja se neće ustručavati da se primi i mnogo težih zadataka. Istakao je svu korist koju može imati država i narodna odbrana od biciklističkog sporta, a na kraju je poželio takmičarima srećan put i uspjeh u takmičenju.

Čim je Tomić završio svoj govor, ministar Nikola Bešlić dao je znak za početak velike biciklističke trke “Oko Srbije“. Trideset pet mladića-Srba, Hrvata i Slovenaca-stupilo je u borbu za nagradu Visokog pokrovitelja trke NJ.V. Kralja Petra Drugog.

Priređivači Pravda, Politika, Vreme i Radio Beograd, mogli su biti zadovoljni. Trideset pet džinova puta, kako ih je tadašnja štampa oslovljavala, pošli su da se bore za čast sporta i prestiž svoga mjesta.

Prva etapa

Prvu etapu Beograd-Zvornik, sa poluetapom u Šapcu, dobio je Zagrebčanin Dragoljub Davidović. To je bila etapa ministra za fizičko vaspitanje naroda. Poslije uzbudljive borbe jedna grupa takmičara ušla je u Šabac. Davidović je u finišu stigao prvi, ispred Pavlovića i Veljkovića. Velika masa svijeta oduševljeno je pozdravila prvi uspjeh takmičara.

Dragoljub Davidović, pobjednik prve etape, porijeklom je iz Srbije. Majka mu je Šapčanka, a otac Negotinac. On se rodio u Zagrebu i tamo je nastanjen sa roditeljima. –Trudio sam se svim silama da stignem prvi u Šabac, izjavio je Davidović odmah po dolasku, –jer znam da će moj uspjeh pričiniti veliku radost mojoj majci. Davidović je prvi stigao i u Zvornik i tako osvojio prvu etapu i dobio nagradu
ministra za fizičko vaspitanje naroda. Drugi je Veljković, a treći Drljačić. Prvu etapu, koja iznosi 161 km, Davidović je prešao za 6 časova 2 minuta i 22 sekunde.

Sujevjerni Drljačić i mečkina dlaka

Milorad Tokmaković, beogradski advokat, obezbijedio je dvije vrijedne nagrade takmičarima iz Srbije. Prva je bila za onog vozača iz Srbije koji stigne prvi u Šabac i to je bio Sava Pavlović. Druga nagrada je bila vrijedni trkački bicikl za onog srpskog biciklistu koji prvi stigne na Drinu. Đorđe Drljačić je usput naišao na mečkara sa mečkom. Dok su ostali grabili naprijed, on je sišao sa bicikla, pomilovao mečku, iščupao joj nekoliko dlaka i stavio u njedra. Nakon što je u sjajnoj završnici prvi stigao na Drinu nije mogao sakriti radost.

Pa jesam li vam rekao da će mi mečka donijeti sreću uzviknuo je Drljačić, ubijeđen da će mu mečkina dlaka donijeti sreću u narednoj etapi.

Pripreme u Sarajevu i torta za posljednjeg takmičara

Dok je trajala prva etapa, u Sarajevu su se privodile kraju pripreme za doček takmičara. Tim povodom formiran je svečani odbor za čijeg je predsjednikaizabran general Dušan Simović. Potpredsjednici su bili pomoćnik bana Ejub Ademović i predsjednik sarajevske opštine Muhamed Zlatar. Pored njih u odboru su bili istaknute ličnosti iz društvenog života. Predsjednik auto-kluba Milan Jojkić, predsjednik Slavije Branko Kašiković, potpredsjednik SAŠK-a Hasan Demirović, predsjednik Đerzeleza Husein Mukibić, direktor Jugoslovenskog lista Ljudevit Čerman, predsjednik Oblasnog odbora Crvenog krsta Ivan Pavičić i predsjednik biciklističkog podsaveza dr. Zvonko Sunarić.

Cilj u Sarajevu postavljen je na Cirkus-placu. Obala vojvode Stepe bila je blokirana od Bembaše do cilja. Žandarmerijska stanica u Mokrom dobila je zadatak da javi prolazak takmičara. Ovu vijest signalizirala je i velika sirena Gradske električne centrale.

Čim stignu na cilj biciklisti će biti posluženi toplim čajem, a zatim odvedeni na kupanje u Gazi Isa-Begovu banju (hamam). Ručak i odmor obezbijeđeni su u menzi Ferijalnog saveza u Dobrovoljačkoj ulici.

Prvu nagradu obezbijedio je domaćin etape, ministar finansija Juraj Šutej, drugu nagradu sarajevska opština, treću i četvrtu sarajevski listovi Jugoslovenski list i Jugoslovenska pošta. Takmičar koji stigne posljednji dobiće od počasnog odbora tortu sa natpisom posljednji.

nastaviće se…

Filter 2019