Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

“Трка кроз Србију” преко Романије и Сарајева 1940. године-други дио

Аутор: ФИЛТЕР/А.К.

Трка кроз Србију (франц.Tour de Serbie) бициклистичка је етапна трка. Спада у другу категорију Свјетске бициклистичке федерације. Источно Сарајево је прошле године имало част да буде први град изван Србије из кога је кренула трка. С обзиром на то да се наш град показао као одличан домаћин, генерални секретар Бициклистичког савеза Србије, Саша Гајичић најавио је да ће и ове године Трка кроз Србију кренути из Источног Сарајева.

Због ситуације са корона вирусом незахвално је прогнозирати било шта, али искористићемо прилику и вратити се 80 година уназад кад је трка пролазила кроз ове просторе.

Старт трке

У четвртак, 29, августа 1940. године, у рано јутро, Теразије су имале необичан изглед. Око почасне трибине, коју је подигла Београдска општина, окупила се маса свијета. Цијели простор имао је свечан изглед. Сав саобраћај био је обустављен. Тачно у 7 часова, када је око 5.000 људи очекивало полазак возача, довезао се својим аутомобилом предсједник београдске општине Јеврем Томић, са министром саобраћаја Николом Бешлићем. Јеврем Томић одржао је лијеп говор поводом организације ове велике трке. Он је срдачно поздравио бициклисте који су полазили на тежак и напоран пут, а затим је подвукао да ова манифестација несумњиво потврђује виталну снагу омладине, која се не устручава да пође на овако далек пут, а која се неће устручавати да се прими и много тежих задатака. Истакао је сву корист коју може имати држава и народна одбрана од бициклистичког спорта, а на крају је пожелио такмичарима срећан пут и успјех у такмичењу.

Чим је Томић завршио свој говор, министар Никола Бешлић дао је знак за почетак велике бициклистичке трке “Око Србије“. Тридесет пет младића-Срба, Хрвата и Словенаца-ступило је у борбу за награду Високог покровитеља трке Њ.В. Краља Петра Другог.

Приређивачи Правда, Политика, Време и Радио Београд, могли су бити задовољни. Тридесет пет џинова пута, како их је тадашња штампа ословљавала, пошли су да се боре за част спорта и престиж свога мјеста.

Прва етапа

Прву етапу Београд-Зворник, са полуетапом у Шапцу, добио је Загребчанин Драгољуб Давидовић. То је била етапа министра за физичко васпитање народа. Послије узбудљиве борбе једна група такмичара ушла је у Шабац. Давидовић је у финишу стигао први, испред Павловића и Вељковића. Велика маса свијета одушевљено је поздравила први успјех такмичара.

Драгољуб Давидовић, побједник прве етапе, поријеклом је из Србије. Мајка му је Шапчанка, а отац Неготинац. Он се родио у Загребу и тамо је настањен са родитељима. –Трудио сам се свим силама да стигнем први у Шабац, изјавио је Давидовић одмах по доласку, –јер знам да ће мој успјех причинити велику радост мојој мајци. Давидовић је први стигао и у Зворник и тако освојио прву етапу и добио награду
министра за физичко васпитање народа. Други је Вељковић, а трећи Дрљачић. Прву етапу, која износи 161 км, Давидовић је прешао за 6 часова 2 минута и 22 секунде.

Сујевјерни Дрљачић и мечкина длака

Милорад Токмаковић, београдски адвокат, обезбиједио је двије вриједне награде такмичарима из Србије. Прва је била за оног возача из Србије који стигне први у Шабац и то је био Сава Павловић. Друга награда је била вриједни тркачки бицикл за оног српског бициклисту који први стигне на Дрину. Ђорђе Дрљачић је успут наишао на мечкара са мечком. Док су остали грабили напријед, он је сишао са бицикла, помиловао мечку, ишчупао јој неколико длака и ставио у њедра. Након што је у сјајној завршници први стигао на Дрину није могао сакрити радост.

Па јесам ли вам рекао да ће ми мечка донијети срећу узвикнуо је Дрљачић, убијеђен да ће му мечкина длака донијети срећу у наредној етапи.

Припреме у Сарајеву и торта за посљедњег такмичара

Док је трајала прва етапа, у Сарајеву су се приводиле крају припреме за дочек такмичара. Тим поводом формиран је свечани одбор за чијег је предсједникаизабран генерал Душан Симовић. Потпредсједници су били помоћник бана Ејуб Адемовић и предсједник сарајевске општине Мухамед Златар. Поред њих у одбору су били истакнуте личности из друштвеног живота. Предсједник ауто-клуба Милан Јојкић, предсједник Славије Бранко Кашиковић, потпредсједник САШК-а Хасан Демировић, предсједник Ђерзелеза Хусеин Мукибић, директор Југословенског листа Људевит Черман, предсједник Обласног одбора Црвеног крста Иван Павичић и предсједник бициклистичког подсавеза др. Звонко Сунарић.

Циљ у Сарајеву постављен је на Циркус-плацу. Обала војводе Степе била је блокирана од Бембаше до циља. Жандармеријска станица у Мокром добила је задатак да јави пролазак такмичара. Ову вијест сигнализирала је и велика сирена Градске електричне централе.

Чим стигну на циљ бициклисти ће бити послужени топлим чајем, а затим одведени на купање у Гази Иса-Бегову бању (хамам). Ручак и одмор обезбијеђени су у мензи Феријалног савеза у Добровољачкој улици.

Прву награду обезбиједио је домаћин етапе, министар финансија Јурај Шутеј, другу награду сарајевска општина, трећу и четврту сарајевски листови Југословенски лист и Југословенска пошта. Такмичар који стигне посљедњи добиће од почасног одбора торту са натписом посљедњи.

наставиће се…

Filter 2019