Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /latinica

Umro Leri Tesler, tvorac čuvenih računarskih komandi copy-paste

Izvor: BBC

Leri Tesler (Larry Tesler), jedan od pionira računarstva, preminuo je u 74. godini.

Tesler je tokom 1960-tih počeo da radi u Silikonskoj dolini, u vrijeme kada su računari bili nedostupni većini stanovništva.

Zahvaljujući njegovim inovacijama – među kojima su komande cut (isijeci), copy (kopiraj) i paste (zalijepi) – personalni računari su postali mnogo lakši za korišćenje.

Kompanija Ziroks, u kojoj je Tesler proveo deo radnog veka, odala mu je počast.

Izumitelj isijeci/kopiraj i zalijepi, kao i pronađi/zamijeni i ostalih komandi Leri Tesler bio je nekada istraživač u Ziroksu“.

Vaš radni dan sada je lakši zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama“.

Tesler je rođen 1945. u Njujorku, a studirao je na Univerzitetu Stenford u Kaliforniji.

Pošto je diplomirao, specijalizovao se za dizajn korisničkog interfejsa. Glavni zadatak mu je bio da kompjuterske sisteme učini jednostavnijim za korisnike.

Radio je u više velikih tehnoloških kompanija tokom karijere.

Počeo je u Kseroksu, a zatim ga je Stiv Džobs pozvao u Epl i u toj kompaniji proveo je 17 godina i došao do mjesta glavnog naučnika.

Pošto je napustio Epl, pokrenuo je sopstveni obrazovni startap, a povremeno je radio za Amazon i Jahu.

U razgovoru za BBC prije osam godina rekao je: “Gotovo da postoji pravilo – pošto zaradite neki novac, ne idete u penziju, već neko vrijeme finansirate druge kompanije“.

Postoji snažan osećaj uzbuđenja zbog šanse da prenesete znanje na mlađe generacije“.

Kontrakultura


Vjerovatno najpoznatiji Teslerov izum, komande „isijeci i zalijepi“, navodno je zasnovan na starom načinu uređivanja kada su ljudi fizički sjekli dijelove teksta i lijepili ih na drugo mjesto.

Ova komanda je prvi put uvrštena u Epl softver 1983. godine na kompjuteru Liza.

Godinu dana kasnije, našla se u originalnom softveru za Mekintoš.

Jedna od stvari u koje je Tesler čvrsto vjerovao da kompjuterski sistemi treba da prestanu da koriste radne režime (modove).

Čak je imao i internet sajt nomodes.com , a na Tviteru mu je korisničko ime bilo nomodes, a ista poruka mu je stajala na registarskim tablicama na automobilu.

Muzej istorije kompjutera iz Silikonske doline saopštio je da je Tesler “kombinovao nauku o računarima sa svojevrsnom idejom kontrakulture da bi oni trebalo da budu dostupni svakome“.

Filter 2019