Sat. May 18, 2024
ћирилица /latinica

Slava crkve Svetog Đorđa

Srpska pravoslavna crkvena opština novosarajevska danas proslavlja slavu hrama Svetog velikomučenika Đorđa – Đurđic.

Crkva Svetog velikomučenika Georgija (poznata i kao Crkva Svetog Đorđa) je hram Srpske pravoslavne crkve u Miljevićima, opština Istočno Novo Sarajevo. Crkva je modifikovana kopija Stare sarajevske crkve, a temelje je osveštao 2000. godine. tadašnji episkop zahumsko-hercegovački Grigorije.

Temelji su započeti na Grbavici ratne 1994. godine. Prilikom posjete dva patrijarha, patrijarha srpskog Pavla i patrijarha moskovskog i sve Rusije Aleksija ratnoj Grbavici, osveštano je zemljište i poboden krst na mjestu gdje je trebalo izgraditi crkvu. Pokrenuti dejtonskim egzodusom Srba iz Sarajeva, borci Vojske Republike Srpske, srpski narod i sveštenici SPC, 16. marta 1996. otišli su sa Grbavice put Vraca, u dio koji je i dalje pripadao Republici Srpskoj, a sa sobom su ponijeli i krst i zvono, namijenjene prvobitno izgradnji srpske crkve na tadašnjoj Grbavici.

Crkvena opština Srpsko Novo Sarajevo osnovana je 1996. godine. Poslije Dejtonskog sporazuma, novembra 1995. godine, manji dio CO Novo Sarajevo pripao je Republici Srpskoj, a veći dio ostao je u Federaciji BiH. Paroh dolački, protojerej-stavrofor Vojislav Čarkić prelazi sa Pofalića na Grbavicu 1992, a u proljeće 1996. napušta Grbavicu i osniva parohiju u Miljevićima gdje podiže kapelu i tako formira novu crkvenu opštinu i parohiju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com