Fri. Jun 14, 2024
ћирилица /латиница

Слава цркве Светог Ђорђа

Српска православна црквена општина новосарајевска данас прославља славу храма Светог великомученика Ђорђа – Ђурђиц.

Црква Светог великомученика Георгија (позната и као Црква Светог Ђорђа) је храм Српске православне цркве у Миљевићима, општина Источно Ново Сарајево. Црква је модификована копија Старе сарајевске цркве, а темеље је освештао 2000. године. тадашњи епископ захумско-херцеговачки Григорије.

Темељи су започети на Грбавици ратне 1994. године. Приликом посјете два патријарха, патријарха српског Павла и патријарха московског и све Русије Алексија ратној Грбавици, освештано је земљиште и пободен крст на мјесту гдје је требало изградити цркву. Покренути дејтонским егзодусом Срба из Сарајева, борци Војске Републике Српске, српски народ и свештеници СПЦ, 16. марта 1996. отишли су са Грбавице пут Враца, у дио који је и даље припадао Републици Српској, а са собом су понијели и крст и звоно, намијењене првобитно изградњи српске цркве на тадашњој Грбавици.

Црквена општина Српско Ново Сарајево основана је 1996. године. Послије Дејтонског споразума, новембра 1995. године, мањи дио ЦО Ново Сарајево припао је Републици Српској, а већи дио остао је у Федерацији БиХ. Парох долачки, протојереј-ставрофор Војислав Чаркић прелази са Пофалића на Грбавицу 1992, а у прољеће 1996. напушта Грбавицу и оснива парохију у Миљевићима гдје подиже капелу и тако формира нову црквену општину и парохију.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com