Mon. May 20, 2024
ћирилица /latinica

Promovisani polaznici škole gusala

Izvor: SRNA

Na Palama su večeras promovisani polaznici škole gusala Guslarskog društva “Starina Novak”.

Predsjednik ovog društva Zoran Golubović rekao je da školu gusala ovog društva pohađa 16 polaznika, a večeras je promovisano njih šestoro.

On kaže da je “Starina Novak” jedno od rijetkih društava koje ima školu gusala, a koju promovišu već drugu godinu.

Gusle su korijen srpskog naroda, tradicija, istorija i one su govorile kada su svi ćutali. Nažalost, mladi nemaju nekog interesovanja za ovaj tradicionalni instrument i zato činimo sve da im približimo gusle i objasnimo koliki je njihov značaj“, istakao je Golubović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković kaže da na području grada postoji nekoliko udruženja koja se bave očuvanjem gusala kao važnog instrumenta, a jedno od njih je i “Starina Novak”, koje ima dugu tradiciju.

Raduje nas podmladak koji imaju u svojoj školi gusala, posebno danas kada je teško naći zainteresovane za učenje i sviranje na tom instrumentu. Podržali smo ovu manifestaciju jer ovo društvo to zaslužuje”, rekao je Vuković.

Osim mladih guslara predstavili su se i članovi društva koji su ostvarili posebne rezultate u ovoj godini – Dragomir Maksimović, Dušan Pejić, koji je i najuspješniji student Filozofskog fakulteta u istoriji, i Vaso Đondić šampion guslara Republike Srpske.

Pejić kaže da se na ovakvim manifestacijama pokazuje srpska sloga koje je glavna odlika srpske tradicije i patrijahalnog duha koji je do danas održao srpski narod.

On navodi da je kroz gusle zavolio narodnu književnost, da u porodici nije niko bio guslar, ali da je od malena imao priliku da sluša zvuke gusala.

Mladi guslar Ljubica Cvjetović kaže da se dvije godine bavi guslanjem, da njen otac i stric pjevaju uz gusle i od njih je naslijedila talenat.

Projekat obuke polaznika škole gusala Guslarskog društva “Starina Novak” Pale podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo i opština Pale.

Guslarsko veče uveličali su i upotpunili gosti – narodni guslar i šampion guslara svih zemalja u ovoj godini Maksim Vojvodić, student teatrologije Isidora Davidović i pjesnik Milada Tandarić Kapetanović.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com