Промовисани полазници школе гусала

Извор: СРНА

На Палама су вечерас промовисани полазници школе гусала Гусларског друштва “Старина Новак”.

Предсједник овог друштва Зоран Голубовић рекао је да школу гусала овог друштва похађа 16 полазника, а вечерас је промовисано њих шесторо.

Он каже да је “Старина Новак” једно од ријетких друштава које има школу гусала, а коју промовишу већ другу годину.

Гусле су коријен српског народа, традиција, историја и оне су говориле када су сви ћутали. Нажалост, млади немају неког интересовања за овај традиционални инструмент и зато чинимо све да им приближимо гусле и објаснимо колики је њихов значај“, истакао је Голубовић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић каже да на подручју града постоји неколико удружења која се баве очувањем гусала као важног инструмента, а једно од њих је и “Старина Новак”, које има дугу традицију.

Радује нас подмладак који имају у својој школи гусала, посебно данас када је тешко наћи заинтересоване за учење и свирање на том инструменту. Подржали смо ову манифестацију јер ово друштво то заслужује”, рекао је Вуковић.

Осим младих гуслара представили су се и чланови друштва који су остварили посебне резултате у овој години – Драгомир Максимовић, Душан Пејић, који је и најуспјешнији студент Филозофског факултета у историји, и Васо Ђондић шампион гуслара Републике Српске.

Пејић каже да се на оваквим манифестацијама показује српска слога које је главна одлика српске традиције и патријахалног духа који је до данас одржао српски народ.

Он наводи да је кроз гусле заволио народну књижевност, да у породици није нико био гуслар, али да је од малена имао прилику да слуша звуке гусала.

Млади гуслар Љубица Цвјетовић каже да се двије године бави гуслањем, да њен отац и стриц пјевају уз гусле и од њих је наслиједила таленат.

Пројекат обуке полазника школе гусала Гусларског друштва “Старина Новак” Пале подржали су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево и општина Пале.

Гусларско вече увеличали су и употпунили гости – народни гуслар и шампион гуслара свих земаља у овој години Максим Војводић, студент театрологије Исидора Давидовић и пјесник Милада Тандарић Kапетановић.

Filter 2019