Mon. May 20, 2024
ћирилица /latinica

Počeo Međunarodni festival gitare

Izvor: SRNA

Nastupom američkog dua “Nuklear orka” – gitariste Lerija Hemeta i flautistkinje Mirande Arejne sinoć je u Istočnom Sarajevu zvanično počeo četvrti Međunarodni festival gitare “Gitar junajted fest” na kojem će nastupiti više od 40 takmičara iz zemalja bivše Jugoslavije, Italije i Španije.

Direktor festivala, kompozitor i gitarista Vojislav Ivanović izjavio je da “Gitar junajted fest” zamišljen tako da svake godine okuplja i ujedinjuje ljude u muzici, na neki drugačiji način.

“Ove godine nam je posebno drago da su nam došli gosti iz SAD /Nuklear orka/, koji će se publici predstaviti sa izuzetno zanimljivim i kvalitetnim repertoarom”, rekao je Ivanović novinarima.

Ivanović je istakao da će na ovogodišnjem festivalu takmičare u šest kategorija ocjenjivati četiri stručna žirija sastavljena od eminentnih pedagoga i solista.

Arejna je rekla da je ovaj festival bio veoma uspješan posljednjih godina, te joj je izuzetno drago što su dobili priliku da svoj repertoar predstave publici u Istočnom Sarajevu.

“Večeras ćemo svirati vrld mjuzik program, koji se velikim dijelom sastoji od naših autorskih kompozicija. Sviraćemo naša četiri originalna djela koja su nastala kroz inspiraciju iz nekih od naših putovanja, dva djela Vojislava Ivanovića, kao i neke muzičke fuzije koje smo uzeli iz različitih izvora i dodali neke naše stvari”, pojasnila je Arejna.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Istočno Novo Sarajevo Igor Đokanović smatra da “Gitar junajted fest” svojim kvalitetom i sadržajem prevazilazi veličinu ove lokalne zajednice.

Đokanović je poručio da će opštinska uprava nastaviti da podržava Međunarodni festival gitare, ali i ostale slične manifestacije.

Ovogodišnji, četvrti festival, koji se održava pod sloganom “Svijet gitare” ponovo je ugostio poznatog grčkog graditelja gitara Janisa Sejdulea, koji će gitaru vrijednosti 10.000 KM pokloniti pobjedniku šeste kategorije takmičenja, a predviđene su i promocije i izložbe gitara, notnih izdanja i opreme za ovaj instument.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras u 20.00 časova nastupiće čuveni grčki virtuoz na gitari Dimitris Kotronakis sa programom savremenih gitarskih kompozitora.

U subotu, 2. novembra, u 20.00 časova u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu predviđen je jubilarni koncert Vojislava Ivanovića “Veče sa prijateljima”, povodom 40 godina njegovog umjetničkog rada i 60. rođendana koji će okupiti 10 solista iz pet zemalja, kao i novoosnovani Sarajevski kamerni orkestar mladih sa dirigentom Alekom Isakovićem.

Festival će zvanično biti zatvoren u nedjelju, 3. novembra, u 17.00 časova u Kulturnom centu Istočno Novo Sarajevo, kada će biti održan gala koncert na kojem će se publici predstaviti šest pobjednika takmičenja.

Nakon koncerta publika će glasati i izabrati jednog pobjednika svih pobjednika i dodijeliti mu nagradu “Glas publike Gitar junajted 2019”, dok će festivalski odbor najboljem učesniku iz Istočnog Sarajeva dodijeliti specijalnu nagradu “Mlada nada gitare Istočno Sarajevo 2019”.

Ulaznice se mogu kupiti u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo dva časa prije svakog koncerta.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com