Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /латиница

Почео Међународни фестивал гитаре

Извор: СРНА

Наступом америчког дуа “Нуклеар орка” – гитаристе Лерија Хемета и флаутисткиње Миранде Арејне синоћ је у Источном Сарајеву званично почео четврти Међународни фестивал гитаре “Гитар јунајтед фест” на којем ће наступити више од 40 такмичара из земаља бивше Југославије, Италије и Шпаније.

Директор фестивала, композитор и гитариста Војислав Ивановић изјавио је да “Гитар јунајтед фест” замишљен тако да сваке године окупља и уједињује људе у музици, на неки другачији начин.

“Ове године нам је посебно драго да су нам дошли гости из САД /Нуклеар орка/, који ће се публици представити са изузетно занимљивим и квалитетним репертоаром”, рекао је Ивановић новинарима.

Ивановић је истакао да ће на овогодишњем фестивалу такмичаре у шест категорија оцјењивати четири стручна жирија састављена од еминентних педагога и солиста.

Арејна је рекла да је овај фестивал био веома успјешан посљедњих година, те јој је изузетно драго што су добили прилику да свој репертоар представе публици у Источном Сарајеву.

“Вечерас ћемо свирати врлд мјузик програм, који се великим дијелом састоји од наших ауторских композиција. Свираћемо наша четири оригинална дјела која су настала кроз инспирацију из неких од наших путовања, два дјела Војислава Ивановића, као и неке музичке фузије које смо узели из различитих извора и додали неке наше ствари”, појаснила је Арејна.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у општини Источно Ново Сарајево Игор Ђокановић сматра да “Гитар јунајтед фест” својим квалитетом и садржајем превазилази величину ове локалне заједнице.

Ђокановић је поручио да ће општинска управа наставити да подржава Међународни фестивал гитаре, али и остале сличне манифестације.

Овогодишњи, четврти фестивал, који се одржава под слоганом “Свијет гитаре” поново је угостио познатог грчког градитеља гитара Јаниса Сејдулеа, који ће гитару вриједности 10.000 KМ поклонити побједнику шесте категорије такмичења, а предвиђене су и промоције и изложбе гитара, нотних издања и опреме за овај инстумент.

У Kултурном центру Источно Ново Сарајево вечерас у 20.00 часова наступиће чувени грчки виртуоз на гитари Димитрис Kотронакис са програмом савремених гитарских композитора.

У суботу, 2. новембра, у 20.00 часова у Дому Оружаних снага БиХ у Сарајеву предвиђен је јубиларни концерт Војислава Ивановића “Вече са пријатељима”, поводом 40 година његовог умјетничког рада и 60. рођендана који ће окупити 10 солиста из пет земаља, као и новоосновани Сарајевски камерни оркестар младих са диригентом Алеком Исаковићем.

Фестивал ће званично бити затворен у недјељу, 3. новембра, у 17.00 часова у Kултурном центу Источно Ново Сарајево, када ће бити одржан гала концерт на којем ће се публици представити шест побједника такмичења.

Након концерта публика ће гласати и изабрати једног побједника свих побједника и додијелити му награду “Глас публике Гитар јунајтед 2019”, док ће фестивалски одбор најбољем учеснику из Источног Сарајева додијелити специјалну награду “Млада нада гитаре Источно Сарајево 2019”.

Улазнице се могу купити у Kултурном центру Источно Ново Сарајево два часа прије сваког концерта.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com