Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /latinica

Edukativno predavanje studentima “HIV i AIDS zaštiti se znanjem”

Autor: FILTER/ V.Č.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a održano je edukativno predavanje za studente Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Predavanje je organizovala JZU Bolnica “Srbija” u saradnji sa Studentskim parlamentom.

Ovo je nažalost još uvijek tabu tema u našem društvu. Mladi nisu dovoljno informisani i ne priča se dovoljno o tome. Imamo situaciju da ljude oboljele od HIV-a odnosno AIDS-a danas diskriminišu u našem društvu”  tvrdi Maja Simić, student.

Mladen Pjevčević, jedan od organizatora kaže da je cilj ove radionice da podstakne studente na razmišljanje o ovoj bolesti kao i da ih podstakne na prevenciju od iste. “Nadam se da će se studenti bolje upoznati sa ovim problemom i tako smanjiti predrasude o bolesti i o samim oboljelim’‘ kaže Pjevčević.

Ljiljana Salata, specijalista infektologije u JZU Bolnica “Srbija“, iznijela je podatak da je posljednjih godinu dana zaraženo novih 10 pacijenata, od toga 8 muškaraca i 2 žene. Od pacijenata koji su se javili, 5 ih je bilo u fazi HIV infekcije, a 5 već u stadijumu AIDS-a.

Ljudi sa HIVom mogu da žive jako dugo, oni su, nažalost, vrlo često diskriminisani ili su pod stigmom. Mi samo svojim znanjem i edukacijom možemo da radimo na davanju adekvatnih informacija mladim ljudima kako da se ponašaju, a i da utičemo na naše prijatelje i poznanike kako da se ophode prema tim ljudima. Jako je bitno naglasiti da se HIV ne prenosi svakodnevnim aktivnostima, rukovanjem, zagrljajem itd. Tako nećete dobiti HIV, on se prenosi rizičnim ponašanjem. Ako koristite psihoaktivne supstance pa dijelite pribor za injekcionu upotrebu narkotika ili ukoliko imate rizičan seksualni život i ne poznajete HIV status vaših partnera” kaže Salata i dodaje da se moramo HIV-a sjetiti i drugim povodima, a ne samo danas.

Pozvala je sve mlade ljude i sve one koji imaju pitanja ili nedoumice da se jave na infektivno odjeljenje Bolnice Srbija.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com