Едукативно предавање студентима “ХИВ и АИДС заштити се знањем”

Аутор: ФИЛТЕР/ В.Ч.

Поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а одржано је едукативно предавање за студенте Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Предавање је организовала ЈЗУ Болница “Србија” у сарадњи са Студентским парламентом.

Ово је нажалост још увијек табу тема у нашем друштву. Млади нису довољно информисани и не прича се довољно о томе. Имамо ситуацију да људе обољеле од ХИВ-а односно АИДС-а данас дискриминишу у нашем друштву”  тврди Маја Симић, студент.

Младен Пjевчевић, један од организатора каже да је циљ ове радионице да подстакне студенте на размишљање о овој болести као и да их подстакне на превенцију од исте. “Надам се да ће се студенти боље упознати са овим проблемом и тако смањити предрасуде о болести и о самим обољелим’‘ каже Пjевчевић.

Љиљана Салата, специјалиста инфектологије у ЈЗУ Болница “Србија“, изнијела је податак да је посљедњих годину дана заражено нових 10 пацијената, од тога 8 мушкараца и 2 жене. Од пацијената који су се јавили, 5 их је било у фази ХИВ инфекције, а 5 већ у стадијуму АИДС-а.

Људи са ХИВом могу да живе јако дуго, они су, нажалост, врло често дискриминисани или су под стигмом. Ми само својим знањем и едукацијом можемо да радимо на давању адекватних информација младим људима како да се понашају, а и да утичемо на наше пријатеље и познанике како да се опходе према тим људима. Јако је битно нагласити да се ХИВ не преноси свакодневним активностима, руковањем, загрљајем итд. Тако нећете добити ХИВ, он се преноси ризичним понашањем. Ако користите психоактивне супстанце па дијелите прибор за ињекциону употребу наркотика или уколико имате ризичан сексуални живот и не познајете ХИВ статус ваших партнера” каже Салата и додаје да се морамо ХИВ-а сјетити и другим поводима, а не само данас.

Позвала је све младе људе и све оне који имају питања или недоумице да се јаве на инфективно одјељење Болнице Србија.

Filter 2019