Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /latinica

Nenad Vuković najavljuje rekonstrukciju Savjeta ministara

Izvor: RTRS/Glas Srpske

Glavni sekretar PDP-a Nenad Vuković koji je današnjim žrijebom u CIK BiH postao delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH, najavio je da će pokrenuti proces rekonstrukcije Savjeta ministara.

– Sreća je odlučila i PDP-u i meni lično je drago što od danas imamo delegata u Domu naroda. Sve vrijeme smo smatrali da su naše liste koje su imale po 12 glasova trebale biti u decembru ili januaru prije godinu i po dana – rekao je Vuković.

Kazao je kako će u narednom periodu tema biti to što se mijenja sastav Doma naroda te što je SNSD sada ostao sa tri delegata.

Vuković smatra da postojeći Savjet ministara nije dobro radio. 

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH (CIK) izvukla je danas iz bubnja kandidatsku listu PDP-a, pa time mandat petog kandidata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske pripada Nenadu Vukoviću.

U bubnju je bila i lista Ranke Perić Romić na kojoj je Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a, koja je u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon opštih izbora 2022. godine izabrana u Dom naroda.
Nakon žrijebanja je rečeno da konačnu odluku donosi CIK.

Do postupka žrijebanja se došlo nakon žalbi, odluka, apelacija koje su podnošene pošto je Narodna skupština Republike Srpske poslije Opštih izbora održanih 2022. godine, izabrala četiri SNSD-ova delegata za Dom naroda i nije htjela da prizna listić PDP-a.

 Nakon nedavne odluke Ustavnog suda BiH, CIK je ponovo priznao listić PDP-a čime su dvije kandidatske liste, SNSD-a i PDP-a, dobile isti broj glasova i to 12. Na ovo se žalio SNSD, a Sud BiH je tu žalbu odbio te je danas organizirano žrijebanje između dvije liste.

Trenutno SNSD ima četiri od pet delegata u Domu naroda. Parlamenta. Petog delegata ima SDS.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com