Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Fotografije Albera Kana spojile srca Srpske i Kosova i Metohije

Izvor: Srna

Fotografije: Foto Vaske

U Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo večeras je otvorena izložba pod nazivom “Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine”, autora Marka Markovića i Gorana Sudimca.
Autor izložbe i direktor Arhiva Kosova i Metohije Marko Marković zahvalio je domaćinima i organizatorima, ističući da je velika čast da u ovakvim prilikama Srbi sa Kosmeta pronesu glas o iskušenjima kroz koja prolaze.

“Ovo je prilika da vam pokažemo da se na Kosmetu dešavaju i lepe stvari koje, nažalost, nisu baš dopadljive medijima, jer uvek je nekako u prvom planu sve ono što je loše i negativno”, napomenuo je Marković.

Prema njegovim riječima, ova izložba je “putujuća” i nakon Banjaluke, Doboja i Istočnog Sarajeva trebalo bi da bude postavljena i u Trebinju.

On je, ističući da već duže radi u prosvjeti, izrazio posebno oduševljenje činjenicom da se djeca sa Kosova i Metohije i Republike Srpske susreću, druže i razmjenjuju iskustva.

“Jednom riječju, njihovi utisci su fantastični. Volio bih da se i vi kao mi u vaše, uvjerite i u naše gostoprimstvo”, poručio je Marković.

Direktor Arhiva BiH Danijela Mrda izrazila je veliko zadovoljstvo večerašnjim događajem, ističući da ova manifestacija kulture prevazilazi sve granice i barijere, i svojom porukom nedvosmisleno spaja srca srpskog naroda iz Republike Srpske i Kosova i Metohije.

“Večeras imamo veliku čast da ugostimo naše drage goste sa Kosova i Metohije i da im u ime građana Istočnog Sarajeva zahvalimo za ovu divnu postavku, moderan pristup istoriji Kosmeta”, rekla je Mrda novinarima.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović pozdravio je saradnju svih učesnika u realizaciji ovog istorijski vrijednog projekta.

“Izazovno vrijeme, kao što je ovo danas, na odgovornim funkcijama traži odgovorne ljude, a najbolji primjer za to jeste direktor Arhiva BiH Danijela Mrda, koja radi sjajan posao i ostvaruje odličnu saradnju sa lokalnim zajednicama i nadležnim institucijama koja vode računa o kulturi i istoriji”, rekao je Kostović.

Ova izložba, ističe on, kao i niz drugih sličnih događaja posvećenih sarajevskom atentatu i mladobosancima, na najbolji način pokazuje koliko borba srpskog naroda za istinu i slobodu ima smisla.

Na fotografijama se osjeća duh vremena novooslobođenih gradova i sela, kao i životni detalji na istorijskom prelazu iz Osmanskog carstva u Kraljevinu Srbiju, saopšteno je iz Arhiva BiH, koji je organizator izložbe zajedno sa Arhivom Republike Srpske i opštinom Istočno Novo Sarajevo.

Riječ je o jedinstvenom trenutku gdje se na terenu, u novom kontekstu, vide lokalni stanovnici, zanatlije, trgovci, oficiri i vojnici pobjedničke vojske, kao i novinari, fotografi i činovnici na Kosovu i Metohiji i Staroj Srbiji.

Izložbu čini 80 fotografija iz života običnih ljudi, bivših turskih podanika, stanovnika onovremene Prištine, Prizrena, Lipljana i Gračanice, nastale 1913. godine.

Građani Istočnog Sarajeva moći će u narednih 20 dana da posjete izložbu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com