Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /latinica

U subotu u Palama Republičko takmičenje ekipa Crvenog krsta u pružanju prve pomoći

Izvor: Filter

Crveni krst Republike Srpske u subotu 8. juna 2024. godine realizovaće XXVII Republičko takmičenje ekipa Crvenog krsta iz pružanja prve pomoći uz realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja, koje će okupiti 13 ekipa podmlatka i omladine Crvenog krsta iz Republike Srpske.

Na konferenciji za novinare, održanoj danas u sjedištu Crvenog krsta Republike Srpske, predstavljen je koncept organizacije takmičenja, za čije potrebe je formiran organizacioni odbor sastavljen od volontera i profesionalno zaposlenih lica u strukturi Crvenog krsta Republike Srpske.

Saradnik za oblast prve pomoći u Crvenom krstu Republike Srpske Miljan Klačar rekao je novinarima da je svečano otvaranje Republičkog takmičenja ekipa Crvenog krsta planirano na paljanskom šetalištu „Promenada“ ispred zgrade pošte sa početkom u 11.00 časova.

„Okupljanje ekipa počinje od 09.00 časova, osnovne pripreme poligona koji će biti postavljeni u dvorištu Osnovne škole „Pale“, te postrojavanje ekipa na šetalištu i veliki defile učesnika i organizatora šetalištem, ulicom Milana Simovića do dvorišta osnovne škole. Cjelokupno takmičenje i svi poligoni biće postavljeni u dvorištu škole, gdje će u 17.00 časova biti održano zvanično zatvaranje i dodjela pehara i medalja nagrađenim ekipama“, istakao je Klačar.

Prema njegovim riječima, na takmičenju će učestvovati šest ekipa podmlatka koje čine učenici osnovnih škola i sedam ekipa omladine, koje predstavljaju učenici srednjih škola iz Republike Srpske.

„Ove godine takmičari će svoje znanje i vještine imati priliku da pokažu na pet radnih i dva rekreativna poligona, a za glavnog sudiju takmičenja odabrali smo dugogodišnju volonterku, instruktora prve pomoći doktoricu Ružicu Savić iz Prijedora. Očekujemo kvalitetno takmičenje, s obzirom da ekipe koje dolaze kao pobjednici regionalnih takmičenja ocijenjene su visokim ocjenama, pokazale su odlično znanje i vještine, tako da očekujemo neizvjesnost do samog kraja i ono što je važno da istaknemo, favorita nema, svi su pobjednici jer su svi odlični u pružanju prve pomoći“, rekao je Klačar.

On je dodao da je republičko takmičenje iz prve pomoći prilika da mladi usavršavaju svoje vještine, steknu nove prijatelje, razmjene iskustva i bore se za plasman na naredni korak takmičenja, a to je takmičenje u pružanju prve pomoći na nivou Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić naglasio je da Crveni krst Republike Srpske kontinuirano bilježi odlične rezultate na polju prve pomoći i da 27 godina uspješne realizacije republičkog nivoa takmičenja iz ove oblasti je primjer uspješnosti same organizacije.

„Crveni krst Republike Srpske  ulaže maksimalne napore u realizaciju obuka iz prve pomoći, kako za vozače koje sprovodimo posredstvom opštinskih i gradskih organizacija, tako i kroz obuku radnika, radnog osoblja i mladih. Samo u 2023. godini obučili smo 12.828 kandidata za polaganje vozačkog ispita, kao i 592 radnika za pružanje prve pomoći na radnom mjestu. Proces obuke iz prve pomoći godišnje prođe preko 1.300 učenika osnovnih i oko 900 učenika srednjih škola. To su sve pokazatelji dobrog rada u oblasti prve pomoći, ali uvijek može bolje i uvijek težimo ka tome. Republičko takmičenje iz prve pomoći je kruna svih nivoa organizovanosti, od školskog, preko opštinskog i regionalnog do republičkog“, kaže Lazić i dodaje da republičko takmičenje nije samo prilika da se mladi takmiče i osvajaju bodove, nego da se usavršavaju i da uče jedni od drugih.

Prema njegovim riječima, organizacijom republičkog takmičenja iz prve pomoći Crveni krst Republike Srpske nastoji da javnosti predstavi važnost poznavanja i pravilnog pružanja prve pomoći, jer prva pomoć spašava život!

Prema planiranoj satnici, svečano otvaranje takmičenja planirano je u 11.00 časova na šetalištu „Promenada“, svečani defile od 11:15 časova, a početak rada na poligonima u 11:30 časova u dvorištu OŠ „Pale“. U periodu od 16.45 do 17.00 časova planiran je završni rad sudija i komisija, te proglašenje pobjednika i dodjela nagrada prvoplasiranim, drugoplasiranim i trećeplasiranim na takmičenju. Zatvaranje takmičenja će biti upriličeno ispred ulaza u OŠ „Pale“.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com