Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

U oktobru monografija o kulturi Srba u Sarajevu od nastanka grada do 1941.

Izvor: Srna

Direktor Arhiva BiH Danijela Mrda i ambasador Srbije u BiH Ivan Todorov najavili su da će u oktobru biti objavljena monografija o kulturi Srba u Sarajevu od nastanka grada do 1941. godine, koja predstavlja zajednički projekat arhiva Srbije, BiH i Republike Srpske.

Mrda smatra da će to biti kapitalna monografija koja se bavi istorijom Srba u Sarajevu i onim što su oni u kulturološkom, naučnom i svakom drugom smislu značili i znače u Sarajevu.

“Već dvije godine traje istraživački rad na ovom projektu u koji je uključeno 16 doktora nauka i tri magistra. Mislim da su kolege napisale sjajne naučne radove koje će pratiti bogata vrhunska arhivska građa, kako arhiva u BiH, Srbiji i Arhiva Srpske pravoslavne crkve, jer smo za pristup građi dobili blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma”, rekla je Mrda novinarima u Sarajevu nakon sastanka sa ambasadorom Srbije u BiH.

Ona je zahvalila Todorovu za posjetu i napomenula da je ovo prvi put da je ambasador Srbije u zvaničnoj posjeti Arhivu BiH, što predstavlja veliku čast, privilegiju i zadovoljstvo.

Mrda je dodala da Arhiv BiH usko sarađuje sa predstavnicima Ambasade Srbije u BiH, ali da imaju i saradnju na izuzetno visokom nivou sa Državnim arhivom Srbije i ostalim istorijskim arhivima u Srbiji.

Todorov je istakao da Srbija želi da ostvari što bolje odnose sa BiH.

“Arhivska građa koja je ovde pokazuje da imamo sjajnu istoriju, suživot i multietničnost u BiH i da je to dobar primer da u budućnosti kroz arhivsku građu publikujemo sve ono što je srpski narod kroz saradnju imao sa svim narodima koji žive na teritoriji BiH”, rekao je Todorov.

On je naveo da je tako nešto urađeno i sa Mađarskom.

“Mislim da je to početni impuls za još bolje međusobno razumevanje, a nadam se da ćemo i uspeti u tome. Što se tiče saradnje između arhiva BiH i Srbije, ona je na dobrom nivou i mislim da imamo mogućnosti da je još razvijamo. Daću svoj skromni doprinos još većem povezivanju arhiva Srbije i BiH”, poručio je Todorov.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com