Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /latinica

Ujed krpelja može da izazove različita oboljenja

Shutterstock

Izvor: Filter

U ovom periodu godine povećan je rizik od ujeda krpelja. U nastavku pročitajte kako se zaštiti te šta raditi ako primijetite krpelja na koži.

Krpelji se uglavnom hrane krvlju životinja i ljudi. Krv životinja može sadržati bakterije, koje se zatim prenose na krpelje i kasnije se mogu prenijeti na ljude. Samo jedan ujed krpelja može da izazove veliki broj različitih oboljenja. Oni mogu da prenose druge parazite, nematode, bakterije, viruse…

Krpelji preživljavaju zimu živeći pod zemljom. Čim postane toplije od 8 stepeni Celzijusa, oni ponovo postaju aktivniji i počinju da traže domaćine za hranjenje.

Krpelji su obično aktivni od marta do novembra – uglavnom u šumama, livadama, parkovima i vrtovima. Obično se vezuju za vas kada ih dodirnemo, često dok hodamo kroz visoku travu ili grmlje.

SAVJET LJEKARA

Ako primijetite krpelja na koži, obavezno idite ljekaru, jer će u ordinaciji biti najefikasnije i najčistije uklonjeni, bez posljedičnih infekcija.

Ljekari ne preporučuju samoinicijativno uklanjanje, ali ako niste u situaciji da odmah odete na pregled, dozvoljeno je da ih pincetom ili iglom pokušate izvaditi. Prvenstveno, važno je da aparate očistite čistim alkoholom.

Dr Žanka Eranović, specijalista infektologije u Bolnici “Srbija”, ranije je navela je da ujedi inficiranog krpelja često u području vrata, pazuha i prepona mogu prouzrokovati lajmsku boreliozu, sezonsku proljeće/ljeto i kosmopolitsku bolest. Uzročnik je bakterija „Borrelia burgdorferi”.

Lajm borelioza je multisistemska inflamatorna bolest i inkubacija traje od tri do 30 dana.

„Bolest može imati tri stadijuma, lokalizovane, diseminovane i pozne infekcije. Rana infekcija se manifestuje kao „Erythema migrans“ crveni prsten na koži praćen opštim infektivnim sindromom. Diseminovana infekcija manifestuje se kao upala srca ili ovojnica mozga, a pozna infekcija kao upala zglobova ili oka. Terapija je antibiotska, a najbolji rezultati se postižu liječenjem u ranom stadijumu lajmske bolesti. Zbog toga, ne trebate čekati ili sami pokušavati odstraniti krpelja sa kože, potrebno je odmah javiti se ljekaru“, zaključila je dr Eranović.

PREVENCIJA

Prije odlaska u prirodu, kožu zaštitite odjećom dugih rukava, a pantalone utrpajte u čarape. Prilikom povratka kući, obavezno pregledajte svu odjeću, jer krpelji preko nje dolaze do kože

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com