Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Susret prve generacije gimnazijalaca u Rogatici

Izvor: Glas Srpske

Koliko god vremena da prođe, ne mogu se tek tako zaboraviti dani i godine kad smo jurili bolje ocjene, doživjeli prve ljubavi i maštali šta ćemo biti kad završimo školovanje. Vrijeme neumoljivo leti, a mi ostajemo mladi u našim sjećanjima.

Rekao je to Rade Jovanović, jedan od organizatora susreta prve generacije gimnazijalaca u Rogatici, koja je školovanje započela 1969/1970, a okončala 1974. godine.

Od 45 upisanih učenika, u redovnom roku maturiralo je njih 32, a druženju nakon pola vijeka prisustvovalo je 19 bivših gimnazijalaca, među kojima je najviše onih koji i danas žive u Rogatici.

Foto: Opština Rogatica

– Sjećam se da nas je bilo samo četvoro odličnih, a zanimljivo je da je većina nastavila školovanje studiranjem, najčešće u Sarajevu, i postali su akademski obrazovani građani. Oni su u rekordnom roku dobili posao u rogatičkoj privredi, koja je tada bila  u vrtoglavom usponu. Manji dio nas je otišao u druga mjesta, najčešće zbog ljubavi – rekao je drugi organizator Tomislav Batinić, koji je bio jedan od inicijatora susreta.

Đaci prve generacije gimnazijalaca sastali su se u staroj srednjoj školi u centru Rogatice, gdje je u jednoj od učionica obavljena prozivka i vraćeno sjećanje na mladost i nezaboravne školske dane, a druženje je nastavljeno u motelu “Park”. Nakon minuta ćutanja u čast onih koji više nisu među živima, obavljena je prozivka prisutnih. Glumeći razredne starješine to su obavili upravo organizatori Batinić i Jovanović.

Foto: Opština Rogatica

Evocirana su sjećanja na zgode i nezgode iz školskih klupa, a Jovanović nije propustio priliku da na svoj poznati način, imitiranjem, podsjeti na neke školske drugare, ne štedeći ni bivše profesore.

Bivši maturanti prisjetili su se i svojih profesora koji su umnogome zaslužni što je prva generacija iznjedrila mnogo uspješnih ljudi.

Pošto vrijeme neumoljivo prolazi, pao je dogovor da se gimnazijalci sastaju svake godine u junu.

Foto: Opština Rogatica
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com