Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Spomenik porodici: Novo rađanje, novi dom, novi grad

Izvor: Filter

U Istočnom Novom Sarajevu svečano je otkriven spomenik porodici. Ova jedinstvena struktura predstavlja članove porodice u zagrljaju. Otac, majka i troje djece različitih uzrasta simbolizuju novo rađanje, novi dom, novu širu zajednicu i stvaranje grada.

Spomenik porodici postavljen je na Trgu Republike Srbije i predstavlja egzodus sarajevskih Srba koji će ostati upamćen kao najveći mirnodopski egzodus jednog naroda u svijetu. Srbi su, svoja, u ratu odbranjena vjekovna ognjišta napustili i mirnim putem krenuli u duge i nepovratne kolone. Veliki broj porodica odlučio je da se ovdje zaustavi i spusti svoje teške kofere, zakopa nove temelje i započne stvaranje novog grada na goloj ledini.

“Ovi hrabri ljudi puni snage, volje i entuzijazma, izgradili su naš grad – naše Istočno Sarajevo u koje su dobrodošli svi građani”, poručio je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić. 

Autor spomenika je vajar Zoran Kuzmanović, a ukupna visina spomenika sa kamenim sjedalnim dijelom je 3,8 metara.

Uskoro opširnije.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com