Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /latinica

Položeni vijenci na spomenik “Slava srpskom borcu”

Izvor: Srna

U Istočnom Novom Sarajevu jutros su, povodom Spasovdana – krsne slave i Dana opštine položeni vijenci na Spomenik “Slava srpskom borcu” i služena liturgija u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima.

Vijence su položili načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac i predstavnici boračkih organizacija.

Katić je novinarima rekao da je Spasovdan prilika da se oda počast poginulim borcima i svima koji su dali život da bi građani Istočnog Novog Sarajeva slobodno živjeli.

“Šta god radili, nikada ne smijemo zaboraviti te ljude i njihovi žrtvu koju su dali za stvaranje Republike Srpske. Takođe, ne smijemo zaboraviti ni njihove porodice”, naglasio je Katić.

Katić je rekao da je Istočno Novo Sarajevo između dva Spasovdana mnogo napredovalo i realizovalo značajne projekte, te dodao da će nastaviti da rade na tome da opština bude najpoželjnije mjesto za život.

Ćosić je rekao da Spasodan zauzima posebno mjesto u životu svih građana Istočnog Sarajeva, ali i cijele Republike Srpske, a posebno u srcima ljudi koji su stvarali tadašnje Srpsko Novo Sarajevo.

“Polaganjem vijenaca na simboličan način sjećamo se onih koji su dali život i dijelove tijela za ovu opštinu, grad i Republiku Srpsku. To je nešto što ne može biti izbrisano nikada i to moramo ostaviti kao zavjet budućim generacijama”, naglasio je Ćosić.

Prema njegovim riječima, Istočno Novo Sarajevo može da bude primjer kako se jedna lokalna zajednica urbanizuje i razvija na ograničenom geografskom prostoru.

Ćosić je rekao da je Istočno Novo Sarajevo, ali i grad Istočno Sarajevo veoma uređena i poželjna sredina za život, isto kao što je Republika Srpska zdraviji dio BiH, koji može da funkcioniše potpuno sam.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom će u 18.00 časova predvoditi spasovdansku litiju koja će krenuti sa Trga Srbija i u kojoj će biti pronesene mošti Svete Tekle i Svetog sveštenomučenika Varnave Hvostanskog.

Za 19.00 časova najavljeno je svečano otkrivanje i osveštanje spomenika porodici na Trgu Srbije, a nakon toga predviđen je koncert Željka Samardžića.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com