Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /latinica

Odličan odziv akciji dobrovoljnog darivanja krvi

Izvor: Srna

Tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi u okviru Spasovdanskih svečanosti povodom slave i Dana opštine Istočno Novo Sarajevo organizovana je danas s ciljem podrške službama transfuzije bolnica u Istočnom Sarajevu i Foči.

Akciju je organizovalo Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije, čiji predsjednik Gospava Pejić ističe da je odziv odličan.

“Došli su nam gosti iz Nikšića, Beograda i mnogih društava u Republici Srpskoj. Akciji su se odazvali i pripadnici Oružanih snaga BiH koji nas godinama podržavaju na ovaj dan”, rekla je Pejićeva Srni.

Ona je navela da se ova akcija organizuje već 20 godina, te zahvalila opštini Istočno Novo Sarajevo koja je proteklih nekoliko godina bila generalni sponzor ovog humanitarnog okupljanja.

Akcija čiji je moto “Voli bližnjeg svog, pokloni život!” organizovana je u okviru Spasovdanskih svečanosti povodom slave i Dana opštine Istočno Novo Sarajevo, kao i povodom obilježavanja 14. juna – Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se 14. juna već 20 godina.

Na taj datum je rođen Karl Landštajner, austrijski ljekar i biolog, “otac transfuziologije”, koji je otkrio krvne grupe i za to dobio Nobelovu nagradu.

Odluku o proglašavanju Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi donijeli su Svjetska zdravstvena organizacija, Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Međunarodno udruženje transfuziologa i Međunarodno udruženje dobrovoljnih davalaca krvi.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com