Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /latinica

Najava izložbe fotografija iz 1913. godine

Izvor: Filter

Opština Istočno Novo Sarajevo, Arhiv Bosne i Hercegovine i Arhiv Republike Srpske pozivaju vas na otvaranje izložbe fotografija pod nazivom „Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine“, autora Marka Markovića i Gorana Sudimca.

Na fotografijama se osjeća duh vremena novooslobođenih gradova i sela, kao i životni detalji na istorijskom prelazu iz Osmanskog carstva u Kraljevinu Srbiju. Riječ je o jedinstvenom trenutku gdje se na terenu, u novom kontekstu, vide lokalni stanovnici, zanatlije, trgovci, oficiri i vojnici pobjedničke vojske, kao i novinari, fotografi i činovnici na Kosovu i Metohiji i Staroj Srbiji.

Izložbu čini 80 fotografija iz života običnih ljudi, bivših turskih podanika, a već na fotografijama slobodnih građana, stanovnika onovremene Prištine, Prizrena, Lipljana i Gračanice, nastale 1913. godine.

‘’Prikazujući mnoštvo detalja iz onovremene Prištine, Prizrena, Gračanice i Lipljana, Kan nam je podario svojevrsne tapije na ove predele, koje upečatljivo svedoče o onome što neki zluradi „moćnici” u današnjici zdušno osporavaju, težeći krivotvorenju istorijske zbilje zarad dnevnopolitičkih, ali i dalekosežnih implikacija’’, zapisao je u recenziji kataloga izložbe prof. dr Vladan Virijević.

Na otvaranju izložbe će govoriti
Marko Marković, direktor Arhiva Kosova i Metohije, autor, Danijela Mrda, direktor Arhiva BiH, Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske i Aleksandar Kostović, zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo.

Promocija će biti održana 26. juna 2024. godine u 19 časova u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo.

Pokrovitelji izložbe su Opština Istočno Novo Sarajevo i Arhiv Bosne i Hercegovine, a održava se u okviru manifestacije “Principovi dani u Istočnom Novom Sarajevu”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com