Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /латиница

Најава изложбе фотографија из 1913. године

Извор: Филтер

Општина Источно Ново Сарајево, Архив Босне и Херцеговине и Архив Републике Српске позивају вас на отварање изложбе фотографија под називом „Слике живота, фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године“, аутора Марка Марковића и Горана Судимца.

На фотографијама се осјећа дух времена новоослобођених градова и села, као и животни детаљи на историјском прелазу из Османског царства у Краљевину Србију. Ријеч је о јединственом тренутку гдје се на терену, у новом контексту, виде локални становници, занатлије, трговци, официри и војници побједничке војске, као и новинари, фотографи и чиновници на Косову и Метохији и Старој Србији.

Изложбу чини 80 фотографија из живота обичних људи, бивших турских поданика, а већ на фотографијама слободних грађана, становника оновремене Приштине, Призрена, Липљана и Грачанице, настале 1913. године.

‘’Приказујући мноштво детаља из оновремене Приштине, Призрена, Грачанице и Липљана, Кан нам је подарио својеврсне тапије на ове пределе, које упечатљиво сведоче о ономе што неки злуради „моћници” у данашњици здушно оспоравају, тежећи кривотворењу историјске збиље зарад дневнополитичких, али и далекосежних импликациja’’, записао је у рецензији каталога изложбе проф. др Владан Виријевић.

На отварању изложбе ће говорити
Марко Марковић, директор Архива Косова и Метохије, аутор, Данијела Мрда, директор Архива БиХ, Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске и Александар Костовић, замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево.

Промоција ће бити одржана 26. јуна 2024. године у 19 часова у Народном позоришту Источно Сарајево.

Покровитељи изложбе су Општина Источно Ново Сарајево и Архив Босне и Херцеговине, а одржава се у оквиру манифестације “Принципови дани у Источном Новом Сарајеву”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com