Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /latinica

Muzička akademija čuvar istorije, tradicije i kulture naroda Srpske

Izvor: Srna

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Jelena Starčević izjavila je da Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu predstavlja zaštitnika i pobornika očuvanja istorije, tradicije, kulture i umjetnosti naroda Republike Srpske, kako u BiH, tako i šire.

Starčevićeva je istakla da je Muzička akademija začetnik Univerziteta u Istočnom Sarajevu i jedna od najstarijih organizacionih jedinica u kojoj se već 30 godina razvija kulturni i umjetnički život grada i ove regije, te obrazuje kadara u oblasti umjetnosti.

“Dočekali smo da Muzička akademija dobije novu zgradu koja će vrlo brzo biti završena i to pokazuje da su Akademija i Univerzitet u Istočnom Sarajevu prioritet Vlade Republike Srpske”, izjavila je Starčevićeva novinarima prije početka svečane akademije povodom 30 godina Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ona je rekla da je u ovaj projekat do sada uloženo skoro 8.000.000 KM, a da je ukupna vrijednost 11.000.000 KM.

Dekan Muzičke akademije Maja Žuža izjavila je da se ova akademija razvila u respektabilnu visokoškolsku ustanovu, te ostvarila zapažene rezultate koji su joj omogućili ugled na domaćem i internacionalnom planu.

“Bilo je dosta vremena za naš rast i razvoj, a na neki način smo to večeras i prikazali prigodnim programom koji su pripremili profesori i studenti Muzičke akademije”, istakla je Žuža.

Profesor Sandra Ivanović, kojoj je uručena Povelja Muzičke akademije, navela je da je uloženo mnogo truda, posvećenosti i ljubavi svih zaposlenih na Akademiji da bi postali to što sada jesu.

“Ponosni smo na rezultate naših profesora i studenata koje su ostvarili na brojnim takmičenjima, na to što smo bili organizatori značajnih manifestacija. Očekujemo da budemo još bolji i tome ćemo težiti”, naglasila je Ivanovićeva.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je ovo poseban dan za Univerzitet i najavio da će Muzička akademija ove godine preseliti u novu zgradu, gdje će profesori i studenti imati bolje uslove za rad.

“Očekujemo još bolje rezultate u narednim godinama. Kao rektor Univerziteta prezadovoljan sam rezultatima koje postižu profesori i studenti Muzičke akademije”, izjavio je Kulić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da Muzička akademija obilježava 30 godina postojanja i da na svojevrstan način predstavlja Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da zaposleni i studenti Akademije na najbolji način predstavljaju Univerzitet i ovaj grad, te da ima razvojni put kakav bi željele mnoge visokoškolske ustanove.

“Došli su do tačke koja na najbolji način predstavlja njihov rad sa studentima i dostignuća u organizovanju veoma značajnih događaja međunarodnog karaktera”, istakao je Ćosić.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju povodom krsne slave Muzičke akademije u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnoj Ilidži.

Od 12.00 časova u sali Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće upriličena promocija diplomiranih i master studenata, kao i uručenje nagrada i priznanja zaslužnim profesorima i studentima.

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu počela je sa radom školske 1994/1995. godine na području opštine Ilidža, a od 1996. godine prostorije Muzičke akademije nalaze se u zgradi Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Prvi dekan Muzičke akademije bio je akademik Vojin Komadina.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com