Tue. Jul 16, 2024
ћирилица /latinica

Alen – montažer na ATV-u i otac četvoro djece nakon uvođenja sankcija: “Ovo je tiranija…“

Izvor: ATV

Otac četvoro djece, uzoran porodični čovjek i radnik – Alen Hajirić, svoj hljeb već osam godina zarađuje kao montažer na ATV-u. Američke sankcije u jednom danu dovele su u pitanje sve ono što je godinama gradio.
Ima stambeni kredit od 50.000 KM, koji je podigao za svoju šestočlanu porodicu. Supruga Belma preuzela je ulogu domaćice i žene koja vodi brigu o porodici, čiji je najstariji sin, devetogodišnji Adian, dijete sa poteškoćama u razvoju. 

“Ovo je tiranija na radnika. Uskraćuju se sva osnovna prava. Moj najveći problem je kredit koji imam. Šta danas-sutra da dođe do nečega… Plan je da probamo svim silama i koliko je u našoj moći da ostanemo ovdje jer smo Banjalučani, da se borimo u našoj državi pa da vidimo dokle i kako može. Da smo u strahu – jesmo”, dodaje Alen.

Svaki mjesec su posebni izdaci, priča Alen. Četvoro pari čarapa, obuće, majica, hlača. Od kada su sankcije uvedene muči ga samo jedna misao: “Šta će se dalje dešavati?”

“Smiješno je da govorim… Četvoro djece… Neka je četvoro patika, čarapa… Gdje je hrana, ne možeš dijete držati u kući, mora izaći, u kino, na sladoled…“, kaže Alen.

Alen je diplomirani profesor likovne kulture. Osim na profesionalnoj, razvijao se i na onoj možda još važnijoj ulozi – ulozi roditelja i društveno odgovorne osobe. Na njegovu inicijativu, džudo klub “Borac“ širom je otvorio svoja vrata za djecu sa poteškoćama u razvoju.

“Do realizacije je došlo usput. Kako moja kćerka trenira džudo, Adian je izrazio želju da vidi kako to izgleda i išao je sa nama. Trener je našao pravu priliku da napravi inkluzivne treninge. U početku smo imali dosta djece. Međutim, taj broj se smanjio i oni lijepo napreduju, imamo razne kampove, takmičenja. Što se tog puta tiče mislim da neće biti problema ali i tu nam treba podrška institucija“, kaže Alen.

On je samo jedan primjer, od osam stotina radnika, koji se našao pred neizvjesnošću prouzrokovanoj američkim sankcijama. Iako, takozvana zemlja demokratije i ljudskih prava, tvrdi da sankcije nisu usmjerene protiv radnika, na kraju najviše ispaštaju obični radnici kao i njihove porodice.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com