Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /latinica

U četvrtak otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo

Izvor: Srna

Republička ustanova kulture Narodno pozorište Istočno Sarajevo, za čiju izgradnju je uloženo 6.000.000 KM, zvanično će biti otvorena u četvrtak, 23. maja uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske i grada.
Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo Jelena Krstić izjavila je Srni da otvaranje ove ustanove kulture predstavlja istorijski trenutak za grad i Srpsku i stvara mogućnost za intenzivan i usklađen kulturni razvoj Republike.

Ona je napomenula da ideja o pozorištu u Istočnom Sarajevu postoji još od 2003. godine, kada je započeta izgradnja objekta, a sve je oživjelo 2017. godine uz podršku Vlade Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo.

Svečano otvaranje pozorišta predviđeno je u 20.00 časova, a prva predstava biće odigrana već u petak, 24. maja, kada će glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske izvesti predstavu “Gospođica”.

U subotu, 25. maja, na programu je “Boing-boing” Nikšićkog pozorišta, a u terminima od 11.00 i 13.00 časova glumci Dječijeg pozorišta Republike Srpske odgiraće predstavu “Crvenkapica”.

U nedjelju, 26. maja, biće odigrana predstava “Uspomene Sare Bernar” u izvođenju Tanje Bošković.

Narodno pozorište Istočno Sarajevo gradilo se u etapama sredstvima opštine Istočno Novo Sarajevo i uz podršku iz budžeta Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske 2022. godine je usvojila odluku o osnivanju Javne ustanove Narodno pozorište Istočno Sarajevo, kojom su utvrđeni djelokrug i način rada, organi upravljanja i rukovođenja, te druga pitanja od značaja za djelatnost i poslovanje pozorišta, a u skladu sa Zakonom o pozorišnoj djelatnosti.

Osnivanjem Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo, Republika Srpska će biti bogatija za još jednu republičku javnu ustanovu od značaja za razvoj i unapređivanje pozorišne djelatnosti.

Pozorište će obavljati poslove od opšteg interesa i značaja za Republiku Srpsku, a osnovano je radi podsticanja razvoja i unapređivanja pozorišnog stvaralaštva.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com