Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Usvojen Nacrt zakona o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta RS

Izvor: Filter

“Najljepša čestitka na kraju Nedjelje Crvenog krsta, koju smo obilježili od 8. do 15. maja nizom značajnih aktivnosti, stigla nam je danas iz Vlada Republike Srpske  usvajanjem Nacrta Zakona o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Republike Srpske.”

Ovako u Crvenom krstu komentarišu informaciju da je na današnjoj sjednici Vlade Srpske usvojen Nacrt zakona o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Republike Srpske.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona je potreba sistematičnog objedinjavanja dva postojeća zakona kojim se uređuje oblast i djelovanje Crvenog krsta Republike Srpske, a to su Zakon o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Republike Srpske i Zakon o upotrebi i zaštiti znaka Crvenog krsta i naziva Crvenog krsta Republike Srpske, a imajući u vidu činjenicu da su zakoni doneseni 1994. godine, a sa ciljem usklađivanja predmetne materije sa pravnim sistemom Republike Srpske.

“Takođe, razlog za donošenje ovog zakona jeste i namjera da se istakne značaj pozicije Crvenog krsta Republike Srpske, koji, osim javnih ovlašćenja prenijetih od strane Republike Srpske, ima i međunarodna ovlašćenja kao dio Međunarodnog pokreta, Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca na osnovu sljedećih izvora prava: četiri Ženevske konvencije i tri Dopunska protokola, međunarodnog akta o građanskim i političkim pravima čije odredbe se odnose na zaštitu osnovnih ljudskih prava”, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

U saopštenju Crvenog krsta Republike Srpske navodi se zahvalnost premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću na kontinuiranoj podršci i razumijevanju, resornom ministarstvu i ministru Alenu Šeraniću na podršci u njihovoj želji da postignu ovakav rezultat i svim ministrima u Vladi Republike Srpske koji su danas izglasali Nacrt zakona.

“Donošenje Nacrta Zakona o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Republike Srpske najljepša je čestitka koju je Crveni krst Republike Srpske mogao dobiti na kraju Nedjelje Crvenog krsta, u kojoj smo uspješno realizovali sve planirane aktivnosti. Usvajanje ovog nacrta Zakona dokaz je da smo na dobrom putu i da je pred nama period koji će, konačnim usvajanjem u NSRS donijeti uspjeh i stvoriti bolje uslove za Crveni krst Republike Srpake”, naveo je Rajko Lazić, generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske.

Nacrt Zakona o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Republike Srpske naći će se uskoro na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske, a Prijedlog i konačno usvajanje zakona očekuju se na oktobarskoj sjednici.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com