Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /latinica

Sutra obilježavanje Dana 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa

Izvor: Filter

U Istočnom Sarajevu sutra će biti obilježen Dan 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Parastos poginulim i preminulim pripadnicima bataljona biće služen u 12.00 časova u Spomen crkvi-kapeli Svetog Velikomučenika Dimitrija na Veljinama, najavljeno je iz Udruženja veterana Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa.

U 13.00 časova članovi Udruženja će zajedno sa gostima položiti vijence na spomeniku “Slava srpskom borcu” u Lukavici.

Nakon toga biće organizovan ručak, tradicionalni vojnički pasulj i druženje pripadnika jedinice sa gostima.

Četvrti bataljon Vojne policije bio je u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa i pod njegovom direktnom komandom.

Jedinica je 24. maja 1992. godine napustila kasarnu “Viktor Bubanj” i izmještena u kasarnu “Slobodan Princip-Seljo”, a 25. maja te godine izvršeno je prvo postrojavanje.

Uz uobičajene vojno-policijske zadatke, jedinica je bila angažovana i u zoni ratnih dejstava širom sarajevskog ratišta sa osnovnim ciljem očuvanja teritorije i stanovništva od agresije.

Po završetku ratnih dejstava, bataljon je sa cjelokupnim materijalno-tehničkim sredstvima izmješten na Pale, gdje je 1997. godine određeni broj vojnika potpisao prve profesionalne ugovore, jer je tada jedinica stavljena pod komandu 505. Motorizovane brigade, koja je bila smještena u kasarni “Miloš Obilić” i po novoj formaciji djelovala je kao četa Vojne policije. Zbog brojnih reformi i kadrovskih smanjenja, jedinica je ugašena 2003. godine.

Bataljonom su komandovali major Jovo Štrbac, kapetan Nedeljko Lizdek, kapetan Zoran Terzić i major Vuko Čvoro.

Kroz jedinicu je prošlo 409 vojnika, a 31 je odlikovan.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com