Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /latinica

Rok za prijavu za lokalne izbore ističe 24. maja

Izvor: Srna

Rok za podnošenje prijava za ovjeru učešća na lokalnim izborima u BiH ove godine za političke stranke i nezavisne kandidate ističe u petak, 24. maja, u 16.00 časova, saopšteno je iz Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.

Do danas je 290 političkih stranaka i nezavisnih kandidata predalo zahtjeve za otvaranje korisničkog naloga za pristup onlajn portalu “E-izbori”, navodi se u saopštenju.

Iz CIK-a preciziraju da se prijavilo 113 političkih stranaka, 163 nezavisna kandidata, 12 nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina i dva udruženja građana – kandidovanje nezavisnog kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

U saopštenju se navodi da su do sada tri nezavisna kandidata u potpunosti završila proces podnošenja prijave, odnosno osim elektronskog slanja prijave, izvršili su obavezu dostavljanja originalne dokumenatacije u sjedište CIK-a BiH.

CIK neće objavljivati pregled političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su podnijeli zahtjev za otvaranje korisničkog računa ili prijavu prije isteka roka za podnošenje prijava za ovjeru učešća na lokalnim izborima 6. oktobra.

Prijava za ovjeru političkog subjekta, kao i prijave kandidata i kandidatskih listi, podnose se isključivo elektronski putem onlajn portala CIK-a “E-izbori”.

Pristup onlajn portalu se ostvaruje korištenjem bilo kojeg internet-pretraživača koristeći adresu izbornog portala CIK-a /https://eizbori.izbori.ba/.

“Naglašavamo da prijava za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata mora da sadrži i broj računa političke stranke, odnosno nezavisnog kandidata za finansiranje izborne kampanje, kao i izvještaj o prometu posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa Izbornim zakonom BiH /izvodi banke sa računa ili analitička kartica banke”, precizirali su iz CIK-a.

Iz CIK-a ističu da prijava podnesena elektronskim putem ne oslobađa političke subjekte obaveze da originalne dokumente dostave lično u sjedište CIK-a prije isteka roka za podnošenje prijava.

CIK podsjeća da državljani BiH koji su u inostranstvu, ukoliko se žele prijaviti da glasaju iz inostranstva, potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasanje izvan BiH putem portala “E-izbori” do 23. jula do 24.00 časa.

Detaljne informacije o postupku elektronske registracije birača iz inostranstva CIK je objavila u video-vodiču za elektronsku prijavu birača izvan BiH dostupnom na linku https://vvv.outube.com/vatch?v=mfbrB2drM .

Do danas portalu “E-izbori” pristupilo je i otvorilo nalog 1.219 korisnika.

Obrađene su 623 prijave, od čega 526 birača ispunjava uslove za upis u centralni birački spisak za glasanje izvan BiH, dok 97 birača treba da otkloni uočene nedostatke.

Na kraju su iz CIK-a podsjetili da raseljena lica unutar BiH, ukoliko žele izvršiti promjenu biračke opcije za lokalne izbore, potrebno je da podnesu zahtjev nadležnom opštinskom/gradskom centru za birački spisak do 23. jula.

Sve o lokalnim izborima ove godine, uključujući i podzakonske akte, dostupno je svim učesnicima izbornog procesa na posebnoj podstranici na internet stranici CIK BiH.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com