Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

Први уписни рок у средње школе од 17. јуна

Извор: Срна

Упис ученика у први разред средњих школа за школску 2024/2025. годину у Републици Српској планиран је у два уписна рока, и то од 17. до 28. јуна и од 1. до 12. јула, речено је Срни у Министарству просвјете и културе.

Ресорни министар Жељка Стојичић сутра ће, поводом објављивања јавног конкурса за упис у први разред средњих школа, одржати конференцију за новинаре у просторијама Министарства у 10.00 часова, на којој ће представити детаље конкурса и новине за сљедећу годину.

Према плану уписивања, пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе који имају 60 и више бодова је 17. и 18. јуна, а резултати уписа биће објављени 20. јуна до 10.00 часова на огласној табли школе.


За ученике који имају мање од 60 бодова пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње и трогодишње школе почиње 24. јуна, а завршава се 26. јуна.

Јавним конкурсом предвиђен је упис 10.197 ученика распоређених у 458 одјељења, од чега 2.256 ученика или 22 одсто у занимања трећег степена сложености, а 7.941 или 78 одсто у занимања четвртог степена сложености, од којих у гимназије 1.628 ученика или 16 одсто.

План уписа по школама ученици ће моћи од сутра да прегледају и у оквиру андроид апликације “Водич кроз занимања” која је доступна за бесплатно преузимање на “гугл плеј” маркету.

– Андроид апликација `Водич кроз занимања` омогућава ученицима основних школа и њиховим родитељима приказ плана уписа у свакој средњој школи у Републици Српској, преглед понуде занимања са приказом планираног броја одјељења и ученика за упис, описе свих занимања, као и преглед дефицитарних занимања – навели су у Министарству.

Циљ Министарства је да на овај начин помогне будућим средњошколцима да лакше пронађу жељено занимање, а средњим школама олакша промоцију занимања и реализацију актуелног плана уписа.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com