Fri. May 24, 2024
ћирилица /latinica

Pale: Spremna vaskršnja jaja i prehrambeni paketi

Izvor: Srna

Članice Kola srpskih sestara “Sveta velikomučenica Tekla” sa Pala danas su našarale 3.000 vaskršnjih jaja koja će zajedno sa 30 paketa prehrambenih artikala podijeliti sugrađanima kojima je najpotrebnije kako bi proslavili najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

Riječ je o tradicionalnoj aktivnosti koju Kolo Srpskih sestara sprovodi već 32 godine.

Predsjednik Kola srpskih sestara Ljiljana Nešković zahvalila je svima koji su donirali jaja, pružili im pomoć i podršku kako bi sugrađani osjetili pažnju i znali da je neko uz njih, te poželjela zdravlje i sreću, te da radost Hristova vaskrsenja donese mir i slogu.

“Jaja ćemo pokloniti štićenicima Doma za starija lica `Natura`, našim bolesnim članica, djeci, privrednicima koji su nam pomogli, a kome god pokucamo na vrata, vjerujem da će se obradovati. Uvijek smo nastojali da budemo ruka pomoći svima, a posebno ugroženima”, izjavila je Neškovićeva novinarima.

Ona je navela da je važno prenositi tradiciju i običaje sa koljena na koljeno.

Prema njenim riječima, Kolo srpskih sestara bavi se humanitarnim radom od 1992. godine, kada su i nastale, i od tada su ostale vjerne tradiciji, te svake godine na Veliki petak boje jaja.

Ona je rekla da pomažu sugrađanima koliko mogu i trude se da poštuju sve tradicionalne vrijednosti.

Članica Kola srpskih sestara Slavica Golijanin rekla je novinarima da jaja boje u lukovini u crvenoj boji, ali i da koriste i nove tehnike.


“Budući da ima puno jaja držimo se starog načina u lukovini, sa travkicama vezanim u čarapama”, kaže ona.

Čuvajući tradiciju humanog i dobrotvornog rada, Kolo srpskih sestara već 32 godine pomaže tamo gdje treba, ugroženim socijalnim kategorijama, nezbrinutim i djeci, te nastoji da očuva pravoslavnu vjeru i tradiciju.

Kolo srpskih sestara “Sveta velikomučenica Tekla” je za svoj rad dobilo niz odlikovanja i priznanja, među kojima i Krst milosrđa i Gramatu Srpske pravoslavne crkve.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com