Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /latinica

Od 28. do 31. maja festival harmonike “Akordeon art plus”

Izvor: Srna

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk” organizuju od 28. do 31. maja Internacionalni festival harmonike “Akordeon art plus”.

Konferencija za novinare povodom otvaranja Festivala biće upriličena u ponedjeljak 27. maja u 12.00 časova u sali Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Na konferenciji je predviđeneo obraćanje dekana Muzičke akademije Maje Žuža, prodekana za umjetnost i naučno-istraživački rad Marka Stojanovića, rukovodioca Smjera za harmoniku i člana Muzičkog komiteta Svjetske konfederacije akordeonista Danijele Gazdić i gosta Festivala Gžegoža Stopa iz Austrije.

Festival je jedan od vodećih festivala klasične muzike u regionu, koji posljednjih trinaest godina u gradu Istočno Sarajevo okuplja najeminentnije umjetnike, akordeoniste, pijaniste, izvođače i goste iz cijelog svijeta, navedeno je na zvaničnoj stranici Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ovogodišnje festivalsko takmičenje će se održati u pet takmičarskih disciplina, a u umjetničkom segmentu programa biće održana četiri koncerta.

U utorak, 28. maja predviđena je ceremonija otvaranja festivala i nastup Kamernog hora smjera za Crkvenu muziku i pojanje pod rukovodstvom dirigenta Rada Radovića i Orkestra harmonika Muzičke akademije pod rukovodstvom dirigenta Dražana Kosorića u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo.

U srijedu 29. maja nastupiće Oliver Kern, klavir, iz Njemačke, a 30. maja Đorđo Delarole, harmonika, iz Italije. U petak, 31. maja predviđen je koncert laureata takmičenja.

U edukativnom segmentu festivala biće realizovana dva majstorska kursa i jedno stručno predavanje.

Majstorski kurs iz harmonike održaće Gžegož Stopa iu Austrije, a iz klavira Oliver Kern iz Njemačke, dok će stručno predavanje o temi “Sonate Domenika Skarlatija: mnogostrani svijet spreman da bude ponovo otkriven“ Đorđo Delarole iz Italije.

Članovi stručnog žirija, koji će ove festivalske godine ocjenjivati takmičare dolaze iz deset zemalja – Njemačka, Austrija, Italija, Poljska, Češka, Slovačka, Crna Gora, Hrvatska, Srbija i Crna Gora.

Zahvaljujući ugledu koji Muzičaka akademija ima u svjetskim umjetničkim krugovima, 2008. godine imali su čast da budu organizatori 58. Svjetskog trofeja harmonike, koji je od Svjetske asocijacije akordeonista ocijenjen kao najbolje organizovan u istoriji ovog takmičenja.

“Takođe, od 23. do 28. septembra 2025. godine bićemo domaćini 78. Svjetskog kupa harmonike, koji će se u organizaciji Muzičke akademije i Svjetske asocijacije akordeonista održati u Istočnom Sarajevu”, navodi se u saopštenju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com