Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Na Novom Zejtinliku održan istorijski čas za oko 250 učenika

Izvor: Srna

Na Srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik u Sokocu danas je, nakon polaganja cvijeća na centralni spomen-krst, za gotovo 250 učenika osnovnih i srednjih škola iz Istočne Ilidže i Sokoca održan istorijski čas, u okviru manifestacije “Dani odbrane Ilidže”.

Doktorand istorije Lazar Škobo istakao je na istorijskom času da je veoma važno da osnovci i srednjoškolci iz Republike Srpske budu upoznati o značaju Novog Zejtinlika koji nosi svetost.

On je rekao da su sarajevski Srbi podnijeli najveću žrtvu za borbu i opstanak Republike Srpske tokom rata, ali i najveću žrtvu povlačeći se sa svojih ognjišta i teritorije koju su uspješno branili od početka do kraja rata krenuvši u egzodus.

“Svojim izgnanstvom su od opština u istočnom dijelu tadašnje BiH uspjeli da stvore zrele i perspektivne opštine na prostoru koji je danas kičma Republike Srpske i veza sa maticom Srbijom”, naveo je Škobo.

Koordinator boračkih organizacije Sarajevsko-romanijske regije Goran Šehovac rekao je novinarima na Novom Zejtinliku da se snaga Istočne Ilidže i Srpskog Sarajeva, osim u ratu, pokazuje i danas njegovanjem kulture sjećanja na Odbrambeno-otadžbinski rat.

Šehovac, koji je i predsjednik opštinske Boračke organizacije “Ilidžanski borac”, naveo je da ih u tim aktivnostima već 15 godina podržavaju učenici i profesori osnovnih i srednjih škola Istočne Ilidže.

On je naglasio da na Novom Zejtinliku počivaju srpski junaci poginuli za Republiku Srpsku, za slobodu, za očuvanje ćirilice i srpskog jezika, za djecu koja su danas na istorijskom času slušala šta se dešavalo u proteklom ratu u kojem su borci davali i dijelove tijela.

Šehovac je, kao jedan od najmlađih srpskih boraca u minulom ratu, pozvao na mir i slogu u očuvanju Republike Srpske i nacionalnog identiteta.

Učenica Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” Kristina Kovač, dobitnik prve nagrade na literarnom konkursu opštine Istočna Ilidža, zahvalila je svakom srpskom ratniku koji je svoj dom i rod branio, svakoj majci koja je srce stegla i sina poslala u ljuti boj, svakom ocu koji ga je tvrdom muškom rukom štitio i svakoj ljubi koja je pustila dragoga iz naručja.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da su Novi Zejtinlik, na kojem je sahranjen 961 srpski borac, i manastir na Ravnoj Romaniji, na čijim zidovima su upisana imena 4.220 boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije – pečat Republike Srpske.

On je pozvao na sabornost srpskog naroda.

“Tuđe ne diramo, ali svoje ne damo. Teška su ova i vremena koja nam dolaze, sa odlukama koje najavljuju organizacije UN, Savjet Evrope, EU i drugi, a koje predstavljaju udar na Republiku Srpsku i njene institucije. Moramo se braniti razvijanjem odnosa sa prijateljima srpskog naroda”, poručio je Bjelica.

Prije polaganja cvijeća na centralni spomen-krst, služen je pomen.

Učenici osnovnih i srednjih škola iz opštine Istočna Ilidža, nakon Novog Zejtinlika posjetili su i Manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji gdje im je arhimandrit Andrej, govorio o nastanku manastira.

Današnju posjetu Novom Zejtinliku i manastiru na Ravnoj Romaniji Romanijskoj Sokolici, organizovala je opštinska Boračka organizacija “Ilidžanski borac” u okviru manifestacije “Dani odbrane Ilidže 22. april – 14. maj”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com