Fri. May 24, 2024
ћирилица /latinica

Mitropolit Hrizostom služio večernje bogosluženje u Sabornom hramu

Izvor: Srna

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je večernje sa iznošenjem plaštanice u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu u prisustvu nekoliko desetina vjernika.

Večernje je služeno sa čitanjem statija i iznošenjem plaštanice, koja simbolizuje stradanje Isusa Hrista.

Bogosluženju su uglavnom prisustvovali nekadašnji stanovnici Sarajeva koji su došli da u Sabornom hramu proslave najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Veliki petak u znak sjećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti.

Na najtužniji dan u godini crkvena zvona ne zvone, već se početak službe u hramovima označava klepetalima, udarcima drvenim batovima u drvenu ploču.

U hramovima Srpske pravoslavne crkve na Veliki petak služe se carski časovi, a uveče se čitaju statije sa iznošenjem plaštanice.

Srpska pravoslavna crkva proslaviće u nedjelju Vaskrs.

U Staroj crkvi u Sarajevu, mitropolit Hrizostom će sutra, na Veliku subotu, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u 9.00 časova.

Na Vaskrs, 5. maja, vladika Hrizostom će u Sabornom hramu u Sarajevu služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u 9.00 časova, a Pashalno večernje u 17.00 časova.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Sarajevu mitropolit će služiti i drugog dana Vaskrsa, 6. maja, u 9.00 časova.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com