Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Mastilović: Proslava Dana pobjede – bitka za istorijsku istinu

Izvor: Srna

Proslava Dana pobjede nad fašizmom predstavlja više od kulture sjećanja – ona je bitka za istorijsku istinu i bitka protiv preporoda nacizma i fašizma i njihovih manifestacija u Evropi, istakao je direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović.

Mastilović je poručio da su Srbi danas, kao nikada ranije, dužni da dostojno proslave 9. maj i poklone se milionima heroja koji su dali svoje živote u borbi protiv nacističkog i fašističkog zla.

On je istakao da čovječanstvo dugo nije shvatalo činjenicu da nacizam i fašizam, iako su poraženi, nikada nisu potpuno uništeni.

Mastilović je upozorio da se uporedo sa vaskrsavanjem neonacizma i njegovim manifestacijama u raznim evropskim zemljama sve češće javljaju pokušaji revizije istorije, posebno perioda Drugog svjetskog rata, kao i otvoreno falsifikovanje istorijskih činjenica.

– Na primjer, Njemačka, koja je zajedno sa svojim balkanskim saveznicima izvršila genocid nad srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata, danas pokušava da označi srpski narod kao genocidan – rekao je za Rusku gazetu Mastilović, koji je i šef Predstavništva Ruskog istorijskog društva u Republici Srpskoj.

On je napomenuo da se, u isto vrijeme, na ruskoj granici ponovo pojavljuju njemački tenkovi sa vojnom tehnikom zapadnih zemalja, a ponegde i čak pod nacističkim simbolima i parolama “pucajte na ruske vojnike”.

Mastilović je ukazao i na eklatantnu činjenicu da se širom Evrope ruše spomenici onima koji su dali živote u borbi protiv nacizma i koji su ga pobijedili po cijenu ogromnih žrtava.

– Sve bi to trebalo da izazove bar nelagodu kod svakog ko ima bar malo znanja o istoriji i razumijevanja istorijskih procesa – rekao je Mastilović.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com