Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /latinica

Luka Gligorić učenik generacije Srednje škole “28. juni”

Izvor: Filter

Luka Gligorić je učenik generacije Srednje škole “28. juni”.

Luka je rođen 28. 4. 2005. u Istočnom Sarajevu.

Kao učenik generacije završio je Osnovnu školu „Petar Petrović Njegoš”, gdje je bilježio brojne uspjehe na školskim, opštinskim i regionalnim takmičenjima iz oblasti matematike, fizike i informatike.

Po završetku osnovne škole  upisuje Srednju školu „28. juni“ gdje se obrazuje za zanimanje tehničar informacionih tehnologija.

Luka je u posljednje četiri godine učestvovao na više od dvadeset takmičenja, saopšteno je iz SŠ “28. juni”.

Njegovi ostvareni uspjesi i uloženi trud su ponovo prepoznati, te je izabran za učenika generacije Srednje škole „28. juni”.

“Tokom srednjoškolskog obrazovanja Luka nastavlja da iskazuje interesovanje za nauku i učestvuje na mnogobrojnim takmičenjima među kojima se ističe plasman na državno takmičenje iz informatike. Osvojio je drugo mjesto na takmičenju ,,IT CHALLENGE” koje se smatra najvećim takmičenjem mladih informatičara u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopštenju.

U prvom razredu srednje škole osvojio je prvo mjesto na školskom, a treće na regionalnom takmičenju iz matematike i fizike.

U drugom razredu ostvario je prvo mjesto na školskom, drugo na regionalnom, dvanaesto na republičkom i  dvadeset četvrto na državnom takmičenju iz informatike. U istom periodu osvaja prvo mjesto na školskom takmičenju iz informatike i fizike i treće na regionalnim takmičenjima iz pomenutih predmeta. 

U trećem razredu nalazi se na prvom mjestu školskog takmičenja iz matematike, a na regionalnom je treći.

Sa razredom odnosi pobjedu na školskom takmičenju demokratije i peto mjesto na regionalnom. Na školskom takmičenju iz informatike bio je drugi, na regionalnom prvi, a na republičkom dvanaesti.

U četvrtom razredu bio je drugi na školskom iz matematike, a četvrti na regionalnom takmičenju. Iz informatike je bio prvi na školskom i prvi na regionalnom, te sedmi na republičkom takmičenju. Trenutno se priprema za državno takmičenje iz informatike.

Luka je pokazao interesovanje za programiranje softverskih aplikacija, a od mnogobrojnih aktivnosti i konkursa na kojima je učestvovao izdvaja se ,,M:TEL APP” takmičenje na kojem je Luka sa grupom drugara osmislio mobilnu aplikaciju. 

Ideja i stvaranje mobilne aplikacije su proizvod samostalnog rada uz odsustvo bilo kakve vrste mentorstva, stoga ovo se iskustvo smatra neizmjerno vrijednim kada govorimo o Lukinom znanju i napretku iz oblasti programiranja i informatike..

„U toku školovanja najveću podršku sam imao od porodice, razrednice Dijane Marković i profesora Nikole Bjelice i Božidara Vrbarca. Namjeravam da nastavim dalje školovanje iz oblasti računarstva i informatike“, kazao je Gligorić.

Nakon svih ovih ostvarenih rezultata Luka ne prestaje da se trudi i ulaže u svoje obrazovanje, uporno gajeći ljubav prema nauci.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com