Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /latinica

Zvanično počeo “Akordeon art plus”

Izvor: Srna

U Narodnom pozorištu u Istočnom Sarajevu večeras je zvanično počeo Internacionalni festival harmonike “Akordeon art plus” koji je okupio oko 400 učesnika.
Dekan Muzičke akademije Maja Žuža rekla je novinarima da ove godine prvi put imaju i takmičare iz Kine, te Austrije, Litvanije, Slovačke, Češke, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Ona je istakla da se u okviru “Akordeon art plusa” održava i šesto međunarodno takmičenje pijanista.

“Ove godine imamo oko 400 direktnih učesnika festivala sa takmičarima i gostima, odnosno članovima stručnog žirija. Očekivanja su zaista velika, da rastemo iz godine u godinu i razvijamo ovo na čemu radimo već 14 godina”, navela je Žuža.

Ona je izrazila posebno zadovoljstvo što se umjetnički segment festivala ove godine prvi put odvija u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo, što je veliki pomak i zazapsolene u oblasti kulture, ali i za grad.

“Radujemo se što je to tako i smatram ovo nekom vrstom uvertire za naše ovogodišnje preseljenje u novu zgradu Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu”, dodala je Žuža.

Predsjednik Svjetske konfederacije akordeonista Mirko Patarini rekao je da je veoma srećan što se festival iz godine u godinu razvija, te kako raste nivo kvaliteta kada je riječo izvođačima, takmičarima i članovima žirija.

On je dodao da je konfederacija osnovana 1935. godine i trenutno je najveća konfederacija harmonikaša na svijetu, imaju članove iz cijelog svijeta, a jedan od njih je Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da je Svjetska konfederacije akordeonista na posljednjem zasjedanju odlučila da Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu 2025. godine bude domaćin Svjetskog kupa harmonike.

“Svi smo jako srećni što će se sve to održati u novim prostorijama i na novoj lokaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije”, dodao je Patarini.

Članovi stručnog žirija, koji će ove festivalske godine ocjenjivati takmičare dolaze iz 10 zemalja – Njemačke, Austrije, Italije, Poljske, Češke, Slovačke, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Večeras je održan koncert Kamernog hora smjera za Crkvenu muziku i pojanje pod rukovodstvom dirigenta Radeta Radovića i Orkestra harmonika Muzičke akademije pod rukovodstvom dirigenta Dražana Kosorića u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo.

Ovogodišnje festivalsko takmičenje biće održano u pet takmičarskih disciplina, a u umjetničkom segmentu programa biće održana četiri koncerta.

Prema programu festivala, sutra će nastupiti Oliver Kern, klavir, iz NJemačke, a 30. maja Đorđo Delarole, harmonika, iz Italije. U petak, 31. maja predviđen je koncert laureata takmičenja.

U edukativnom segmentu festivala biće realizovana dva majstorska kursa i jedno stručno predavanje.

Majstorski kurs iz harmonike održaće Gžegož Stopa iz Austrije, a iz klavira Oliver Kern iz NJemačke, dok će stručno predavanje o temi “Sonate Domenika Skarlatija: mnogostrani svijet spreman da bude ponovo otkriven” Đorđo Delarole iz Italije.

Festival, koji traje do petka, 31. maja, organizuju Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk”.

Foto: Foto Vaske
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com