Fri. May 24, 2024
ћирилица /latinica

Delegacija Sveruskog narodnog fronta sutra na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Sokocu

Izvor: Srna

Sokocu će sutra biti obilježen Dan pobjede nad fašizmom, kojem će prisustvovati i delegacija Sveruskog narodnog fronta za Srbiju i Republiku Srpsku, rečeno je Srni u Organizacionom odboru.

Obilježavanje 9. maja počeće parastosom na Srpskom vojničkom spomen-groblju “Novi Zejtinlik” u 10.00 časova, a potom intoniranjem himni Ruske Federacije, Srbije i Republike Srpske i primopredajom “Plamena sjećanja” – patriotske akcije u znak sjećanja na stradale ruske heroje od Drugog svjetskog do posljednjih ratova.

Polaganje vijenaca na Centralni krst na “Novom Zejtinliku” i na Spomen-kosturnici u Parku boraca Romanije na kojoj su upisana imena 971 poginulog boraca u Drugom svjetskom ratu, planirani su od 10.50 do 11.20 časova.

Delegacija Sveruskog narodnog fronta za Srbiju i Republiku Srpsku, sa domaćinima ove manifestacije iz Boračke organizacije opštine Sokolac i Opštinskog odbora SUBNOR-a Sokolac, posjetiće Spomen-krst u Vidrićima i Manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji – “Romanijsku Sokolicu”.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Jugoslavije i podnio najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala je najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com