Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /latinica

Bista proti Vojislavu Čarkiću biće postavljena u Parku velikana

Izvor: Filter

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo jednoglasno su podržali prijedlog da se u Parku velikana u ovoj opštini postavi bista proti Vojislavu Čarkiću.

Prota Čarkić, u narodu poznat i kao pop Žućo, preminuo je 4. maja u 87. godini. Sahranjen je u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima.

Pop Žućo, kako su ga parohijani najčešće zvali, bio je penzionisani sveštenik Srpske pravoslavne crkve koji je Odbrambeno-otadžbinski rat proveo na prvoj liniji kao jedini vojni sveštenik Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

U ratu je nosio čin majora, a poslije njega ozvaničen je kao potpukovnik.

U kolektivnom sjećanju sarajevskih Srba, ali i mnogih drugih, zauzeo je neizbrisivo mjesto kao vojni sveštenik u uniformi, sa krstićem na vunenoj kapi. U ratu je nosio čin majora, a posle njega ozvaničen je kao potpukovnik. Prota Vojislav Čarkić, još za života je ušao u legendu.

Prota Vojo je 16. marta 1996. godine, kada je Grbavicu napustilo oko 5.000 njenih stanovnika, izašao na čelu litije noseći isti onaj krst, koji su osveštala dva patrijarha, preko Vraca do teritorije Republike Srpske. Krst su na leđima iznijeli tadašnji ministar vjera Dragan Davidović i načelnik opštine Srpsko Novo Sarajevo Milorad Katić.

Danas se taj krst nalazi u crkvi Svetog Đorđa na Vracama.

Vojislav Čarkić je parohiju sa Grbavice nakon egzodusa prenio u Miljeviće, gdje je sa izbjeglim narodom krenuo u izgradnju novog hrama. Crkva Svetog Đorđa, modifikovana kopija Stare crkve na Baščaršiji je izgrađena u blizini vojnog groblja, koje je formirao, za vrijeme rata proto Vojislav Čarkić, i na kome su pored srpskih vojnika, sahranjeni i ruski dobrovoljci.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com