Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Hoće li Šmit biti saslušan tokom suđenja Dodiku i Lukiću?

Izvor: RTRS/Glas Srpske

Tužilaštvo BiH je na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću iznijelo materijalne dokaze. Vidjeli ste o kakvom se „kvalitetu“ dokaza radi, rekao je advokat Anto Nobilo.

– Sutkinja je donijela nekoliko odluka koje su nas iznenadile. Pokušala je uvažiti pravne razloge. Za sada mi se čini ohrabrujuće – rekao je Nobilo.

Istakao je da će ključno biti koje dokaze će sud uvažiti , a koje ne.

– Po tome ćemo vidjeti koje su nam šanse. Važno je da li će dozvoliti da bude saslušan Kristijan Šmit. On je važan svjedok i od njega je sve počelo – poručio je Nobilo.

Napominje da je Šmit jednom rekao da je i on advokat, pa se, prema tome, ne bi trebao bojati sudnice.

Nobilo se nada da će Šmit sam prihvatiti da se pojavi u sudnici kako bi raščistili sve sporne stvari koje su bitne za ovaj postupak, ali jednako tako još i bitnije za funkcionisanje same BiH.

-Najvažnije tek slijedi – odluka sudije koje će nam dokaze dopustiti i onda ćemo vidjeti šta ćemo dobiti provođenjem tih dokaza u samoj sudnici – naglasio je Nobilo.

U Sudu BiH danas je održano ročište Dodiku i Lukiću, a sljedeće je zakazano za 22. maj, a odbrana bi iznošenje svojih dokaza i saslušanje svjedoka trebalo da počne 5. i 19. juna.

Tužilaštvo BiH je danas iznijelo dio materijalnih dokaza koji su se odnosili uglavnom na objavljene dokumente u “Službenom glasniku Republike Srpske” i “Službenom listu BiH”, te određene izvještaje Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Ni Sud BiH ni odbrana na današnjem suđenju nisu prihvatili Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je riječ o “dokumentu” koji je Tužilaštvo BiH skinulo sa stranice UN i prevelo na “bosanski jezik”.

Ovaj dokument, koji je iznesen na danas završenom ročištu, nije bio ni potpisan niti na engleskom jeziku na šta je prigovorila i sudija Sena Uzunović, javlja Srna.

Uzunovićeva je od Tužilaštva zatražila da dostavi dokument Aneks 10 Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku i sa adekvatnim prevodom.

Dodik: Namješten politički proces; Uskraćeno mi je pravo na pravično suđenje

Dokazuje se naša početna tvrdnja da je ovo namješten politički proces i pokušava se u namještenu formu gurati sve i svašta, rekao je predsejdnik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Danas se opet, izvode ponovo neki papiri, pod plaštom dokaza a dokaz je ono što se prihvati kao dokaz, a ne što oni smatraju da jeste – rekao je Dodik.

Istakao je da je nemoguće da stranica OHR-a bude vjerodostojna za stupanje na snagu neke odluke.

– To je dokaz u kakavoj BiH mi živimo, zato je možda dobro da idemo do kraja i da se vidi sva farsa koja je namještena – rekao j Dodik.

Istakao je da je sve “nakaradno po uzoru na Haški tribunal”.

– Pravi se nekakva pompezna priča. Ulažu se neovjerene kopije. Meni je uskraćeno pravo na pravično suđenje. Meni je ovdje uskraćeno pravo da dokažem da nisam kriv – poručio je Dodik.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com