Sat. May 18, 2024
ћирилица /latinica

U Srpskoj 3.115 registrovanih planinara

Izvor: Srna

Redovna godišnja skupština Planinarskog saveza Republike Srpske okupila je danas u Istočnom Sarajevu predstavnike 74 registrovana planinarska društva okupljena u Savezu, a skup su uveličali i predstavnici planinarskih saveza Srbije i Crne Gore.

Predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske Neno Dobrijević naveo je da su u Savezu posebno ponosni na činjenicu da je trenutno u Srpskoj 3.115 registrovanih planinara, od kojih je 890 novih, registrovanih u ovoj godini.

Ističući da je sve više ljudi zainteresovano za ovu vrstu rekreacije i druženja, Dobrijević je konstatovao da je problem što Republika Srpska nema registar planinarskih staza.

– Imamo spisak planinarskih domova, ali su različite vlasništva, pa je upitno šta i kako funkcioniše – izjavio je Dobrijević novinarima i izrazio nadu da će u saradnji sa nadležnim ministarstvima u Vladi Srpske biti učinjen iskorak, prije svega u pravcu izrade interaktivne mape planina, planinarskih staza i domova.

Kada je riječ o bezbjednosti planina Republike Srpske, Dobrijević je naglasio da su sve planine podjednako i bezbjedne i opasne, zavisno od toga kuda se posjetioci kreću, da li imaju vodiče, da li se kreću u grupama ili sami.

– Ne možemo govoriti o apsolutnoj bezbjednosti jer ona ne postoji ni u čemu – rekao je Dobrijević i sa žaljenjem konstatovao da na nekim planinama Republike Srpske postoje minska polja.

On je naveo da Planinarski savez Republike Srpske radi na tome da bude obezbijeđeno što bezbjednije planinarenje, uključujući i što bolje obilježavanje staza i školovanje vodiča.

Dobrijević se založio da gorske službe spasavanja budu u zajedičkom sistemu i da se u slučaju potrebe mogu aktivirati pozivom na jedan broj.

Današnjoj skupštini pristustvao je i predsjednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić, koji je istakao da planinarstvo kao aktivnost unapređuje funkcionisanje čitavog društva jer doprinosi i fizičkom i mentalnom zdravlju svakog pojedinca, a da može i da značajno doprinosi razvoju turizma i drugih resursa.

Planić je pohvalio ljepotu i atraktivnost planina Republike Srpske, navodeći da se posebno rado vraća Magliću, kao i Romaniji, čije su stijene pogodne za alpinizam.

– Imamo dobru saradnju dva planinarska saveza, o čemu svedoči i to da je kalendar planinarskih aktivnosti Planinarskog saveza Srpske na stranici Planinarskog saveza Srbije i obratno – rekao je Planić.

Predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Tatjana Ivanović istakla je da ovaj savez ima potpisan sporazum o saradnji sa Planinarskim savezom Srpske.

– Godinama unazad uspješno sarađujemo i planine nas povezuju – rekla je Ivanovićeva i navela da dva planinarska saveza tradicionalno organizuju avgustovski pohod na Maglić.

Na današnjoj Skupštini Planinarskog saveza Republike Srpske usvojeni su izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Saveza za prošlu godinu, kao i plan za ovu godinu.

Uručene su i nagrade i priznanja Saveza, a posthumno je “Zlatni grb” dodijeljen Ljubiši Armandi, predsjedniku Planinarskog saveza koji je stradao u avionskoj nesreći.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com