Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

U prvom kvartalu ove godine manje krivičnih u odnosu na 2023. godinu

Izvor: Srna

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac izjavio je da na ovom području u prvom kvartalu bilježe smanjenje ukupnog broja krivičnih djela, te da nisu imali krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti niti protiv života i tijela.

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u protekla tri mjeseca evidentirana su 123 krivična djela, što je za 14 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Zajedno sa drugim organima, komunalnom policijom, poreskom inspekcijom, ali i samostalno ćemo sprovoditi određene akcije i aktivnosti u narednom periodu i u skladu sa našim planovima raditi na poboljšanju stanja javnog reda i mira, bezbjednosti saobraćaja i kriminaliteta”, naveo je Šehovac na konferenciji za novinare.

Šehovac je istakao da je zimska turistička sezona na Jahorini protekla bezbjedno i kada se sagledaju svi pokazatelji, da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Istočno Sarajevo stabilno i zadovoljavajuće.

Pomoćnik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Mirela Tanić rekla je da su pripadnici Uprave u protekla tri mjeseca evidentirali 123 krivična djela, a nadležnom tužilaštvu podneseno 113 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 118 lica.

Ona je navela da je riječ o 104 krivična djela opšteg kriminaliteta, osam krivičnih djela privrednog kriminaliteta, šest iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dva krivična djela u vezi sa opojnim drogama i tri krivična djela iz Krivičnog zakona BiH.

Govoreći o krivičnim djelima u vezi sa drogom, Tanićeva je navela da je riječ o neovlaštenoj proizvodnji i prometu droge i omogućavanju uživanja droge, te da je za tri mjeseca pronađeno i oduzeto 129,52 grama marihuane, 149 grama spida, 136 komada ekstazija, 17,6 grama kokaina i 12,72 grama heroina.

Tanićeva je poručila da u proteklom periodu nije bilo težih krivičnih djela, te da je stanje kriminaliteta na zadovoljavajućem nivou.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da su pripadnici Uprave u prva tri mjeseca evidentirali 95 narušavanja javnog reda i mira, što je za 17,3 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine.

“Policijski službenici su podnijeli 14 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručili 103 prekršajna naloga protiv 117 lica, od čega je 25 povratnika u izvršenju prekršaja”, rekao je Čvoro i dodao da su najčešći prekršaji tuča, fizički napadi i vrijeđanje, ali da narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Čvoro je naveo da su se u protekla tri mjeseca dogodilo 154 saobraćajne nezgode, za 1,9 odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine, te da su smrtno stradala tri lica.

Čvoro je naveo da su u saobraćaju poginula dva vozača i jedno dijete, dok u uporednom periodu prošle godine nisu imali poginulih lica.

On je naglasio da je oduzeto pet putničkih motornih vozila višestrukim povratnicima u izvršenju prekršaja iz ove oblasti, a prema kojima nije postignuta svrha kažnjavanja, od kojih je jedno vozilo trajno oduzeto i biće predato Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo nastaviće sa sprovođenjem pojačanih akcija, kontrole učesnika u saobraćaju prateći analitičke izvještaje, kako uzroka, tako i mjesta nastanka saobraćajnih nezgoda.

“Posebnu pažnju ćemo obratiti na sankcionisanje učesnika u saobraćaju sa akcentom na teže prekršaje – neprilagođena brzina uslovima puta, prvenstvo prolaza, kao i upravljanje pod dejstvom alkohola”, poručio je Čvoro.

On je dodao da je u prethodnom periodu postavljen i deveti stacionarni radar na području Uprave u mjestu Rogoušići, opština Pale, a u upotrebi su svi mobilni radarski sistemi.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com