Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina

Izvor: RTRS

Učenik prvog razreda Gimnazije “Jovan Dučić” iz Trebinja Vuk Janković riješio je matematički problem koji je čuveni matematičar Vladimir Stojanović kreirao još prije 58 godina. Mladi Trebinjac prvi je, nakon skoro šest decenija, došao do jednog od moguća dva rješenja ovog zadatka.

Tim povodom profesor Vladimir Stojanović, inače autor više od stotinu udžbenika, zbirki i knjiga iz oblasti matematike, došao u trebinjsku Gimnaziju i mladom matematičaru uručio prigodne poklone.

– Ovaj zadatak tokom prtoteklih 58 godina pokušavali su da riješe vrsni matematičari, profesori, akademici, ali eto Vuk je prvi došao do jednog od moguća dva rješenja, što mi je izuzetno drago. Cedulju sa ovim zadatkom podijelio sam učesnicima juniorske olimpijade u matematici koja je održana u Albaniji, a radio sam to i godinama unazad, i možete zamisliti moje zadovoljstvo kada mi se Vuk javio sa rješenjem. Želim mu svaku sreću i da i dalje razvija svoj veliki talenat – rekao je Stojanović na maloj svečanosti koja je održana u Gimnaziji “Jovan Dučić”.

Mladi matematičar Vuk Janković istakao je da mu je izuzetna čast što je upoznao legendu matematike, profesora Stojanovića, i što je posjetio njegovu školu Trebinje.

– Hvala i njemu i svim mojim profesorima i nastavnicima. Zadatak sam rješavao petnaestak dana, i kako i sam profesor kaže, osim matematičkog znanja bilo je potrebno i kreativnosti – naveo je Janković.

On je višestruki republički prvak u fizici i matematici, učesnik matematičke olimpijade u Japanu, gdje je osvojio treće mjesto, a za koji dan očekuje ga učešće na balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Varni u Bugarskoj.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com