Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Sredstva za povećanje energetske efikasnosti stambenih objekata

Foto: Opština Istočno Novo Sarajevo

Izvor: Srna

Opština Istočno Novo Sarajevo raspisala je danas javni poziv za dodjelu 150.000 KM budžetskih sredstava za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima u vlasništvu demobilisanih boraca, porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, kao i članova porodica umrlih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Načelnik opštine Jovan Katić izjavio je na konferenciji za novinare da se projekat realizuje i saradnji sa opštinskom Boračkom organizacijom, sa kojom imaju izuzetnu saradnju, a što je dio aktivnosti brige o ljudima koji pripadaju boračkim kategorijama.

“Maksimalan iznos po aplikantu je 3.000 KM. Projekat podrazumijeva zamjenu krovova, termoizolacionih fasada i spoljne stolarije. Neki od uslova je da je lice stanovnik Istočnog Novog Sarajeva i da ima prebivalište na adresi objekta za koja se traže sredstva”, precizirao je Katić.

On je pozvao sve građane koji ispunjavaju uslove javnog poziva da se prijave i dobiju sredstva i da na taj način olakšaju adaptaciju svojih stambenih objekata, što je podići i kvalitet njihovih života.

Prema njegovim riječima, prednost imaju porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, demobilisani borci od prve do pete kategorije, koji će dobiti najveći broj bodova, a u obzir će biti uzet i njihov socijalni status.

Katić je naglasio da će komisiju činiti članovi opštinske Boračke organizacije i radnici Opštinske uprave, te da će rang-lista transparentno biti objavljena.

On je podsjetio i da je u prvom javnom pozivu za sistematske preglede boraca pregledano njih 150, te najavio da će u sljedećoj sedmici će biti objavljen novi javni poziv, s obzirom da se to pokazao kao dobar i koristan projekat za boračku populaciju sa ovog područja.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak rekao je da je ovaj projekat samo nastavak dobre saradnje sa Opštinskom upravom i načelnikom Katićem.

Tuševljak je istakao da će komisija prilikom razmatranja prijava raditi u skladu sa pravilnikom, kako bi bodovanje bilo izvršeno korektno i da oni koji imaju najviše bodova i dobiju pomoć.

“Sa Opštinskom upravom imamo niz započetih projekata, kao što je izrada projektne dokumentacije za spomen-sobu. U toku je i projektovanje centralnog spomen-obilježja pravoslavnog krsta koje će biti postavljen na kružni tog u Ulici Stefana Nemanje. Ove godine biće završena i spomen-ploča za 256 poginulih boraca sa Vraca, Kovačića i Grbavice”, naveo je Tuševljak.

On je rekao da su sa sredstvima koja dobijaju iz budžeta opštine generalno zadovoljni, s tim da bi ona mogla biti i veća s obzirom da je dosta boraca oboljelo i da se liječe van Bolnice “Srbija”, te odlaze u Banjaluku i druge centre, pa i u Srbiju.

Javni poziv je objavljen danas na veb-stranici opštine i trajaće 30 dana.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com