Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže

Izvor: Srna

Dokumentarni film “Ilidža 22. april 1992. godine – Rašomonijada”, koji donosi priču o hrabrosti i žrtvama Srba tadašnje Srpske Ilidže koji su tog dana odbranili svoj narod i teritoriju, premijerno je sinić prikazan u Istočnom Sarajevu.

Premijera filma održana je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, koji je novinarima rekao da je dobro da ima što više materijala koji govoriti o borbi i stradanju Srba na području tadašnjeg Srpskog Sarajevo.

“Mislim da je to nešto što će ostati trajno zabilježeno i predstavljati dobro svjedočanstvo generacijama koje dolaze. O Ilidži i Ilidžancima najbolje mogu reći oni koji su je branili, a u ovom filmu su zabilježene priče upravo tih ljudi”, naglasio je Ćosić.

Ćosić je upozorio da postoji jedan stereotip koji preovladava u svjetskoj javnosti, a to je da su Bošnjaci branili i odbranili Ilidžu, što je ozbiljna laž i falsifikat.

“Od koga su je to odbranili? Od onih Srba koji su tri ili četiri vijeka živjeli na tom području. Mnogo je hipotetičkih pitanja koji u stvarnosti BiH zvuče nevjerovatno i paradioksalino, ali očigledno da je u svjetskoj javnosti to upalilo, jer oni ne znaju ni ko su, ni šta su Srbi”, istakao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, svijet je prihvatio priču da je Ilidžu neko napao, pa je taj neko odbranio i reintegrisao.

“Nekada se nasmijem kada čujem i vidim da oni /Bošnjaci/ proslavljaju `dane odbrane` Ilidže. To je samo još jedan paradoks društva u BiH i upravo zato ono, kao takvo propada i nikada neće biti spojeno”, naglasio je Ćosić.

Autor filma i predsjednik Udruženja “Istina i pravda” Dušan Šehovac rekao je da film govori o ljudime koju su ispred svojih kuća branili svoje porodice, domaćinstava i svoj zavičaj od napada paravojnih formacija iz pravca Butmira, Sokolović kolonije, Hrasnice, Stupa i Otesa.

Šehovac je rekao da je narod u tadašnjoj Srpskoj Ilidži gino i od snajperskih metaka ispaljenih iz zgrada zdravstvenih ustanova, kao što je Institut za rehabilitaciju i zdravstvenu pomoć.

“Film je priča o istinitom događaju koji su u tom trenutku 1992. godine prenosile svjestke agencije. To je jedini direktni prenos koji je išao u svijet i tada su jasno rekli da su Bošnjaci napali srpsku enklavu na Ilidži”, ispričao je Šehovac.

Šehovac podsjeća da su napad na Ilidžu prvih godina Bošnjaci slavili kao dan napada, posle su ga preimenovali kao konteranapad, da bi posljednjih godina obilježavali kao “dan odbrane”.

“Oni /Bošnjaci/ ne žele pokazati da su imali te ofanzivne akcije i da su činili zliočine”, rekao je Šehovac.

Dokumentarni film “Ilidža 22. april 1992. godine – Rašomonijada”, prikazan je u okviru Dana odbrane Ilidže.

Na području opštine Ilidža poginula su 1.064 borca, od kojih 560 pripadnika Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Tokom prvog napada na Ilidžu 22. aprila 1992. godine poginulo je 12 boraca, a osam je oteto iz transportera na aerodromskoj pisti, za šta do danas niko nije odgovarao. Drugi napad na Ilidžu bio je 14. maja 1992. godine.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com