Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Počinju “Poetski dani Dare Sekulić”

Izvor: Srna

U Istočnom Sarajevu počinje dvodnevna manifestacija “Poetski dani Dare Sekulić”, u okviru kojih je od ove godine uspostavljena i književna nagrada za neobjavljenu zbirku pjesama na srpskom jeziku pisanu ćirilicom čiji je prvi laureat Sara Novković Tepšić iz Kljajićeva u Srbiji.

Pravo učešća na konkursu imale su pjesnikinje do 30 godina.

U okviru “Poetskih dana Dare Sekulić” biće organizovan okrugli sto pod nazivom “Čitanje poezije Dare Sekulić” na kojem će učestvovati profesori i književnici.

Prema programu ovogodišnje manifestacije, biće održano poetsko veče “Knjige su isto što i ljudi”, muzičko-poetski recital “Vojnici regruti” – poema Dare Sekulić posvećena stradalima u Dobrovoljačkoj ulici uz učešće pjesnika i gostiju iz Vlasotinca i prikazivanje art dokumentarnog filma “Čekajući krst”.

Manifestaciju realizuju zajedno Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, Matična biblioteka Istočno Sarajevo, Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža i “Forum teatar” Istočno Sarajevo.

Pokrovitelji manifestacije su grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Dara Sekulić, po mnogima najznačajnija srpska pjesnikinja poslije Desanke Maksimović, preminula je 12. aprila 2021. godine u Sarajevu u 91. godini. Imala je dug i traumatičan životni put koji je okončan u porodičnom krugu u Sarajevu.

Njen život bitno su označila dva rata, u kojem su se zapatile dvije velike traume. Trauma djevojčice sa Korduna, kojoj su ustaše spalile kuću i pobile više članove brojne porodice, te trauma iz rata devedesetih godina, kada je ponovo morala iskusiti dramu izbjeglištva.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com