Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Grad za javnu rasvjetu od Han Dervente do ulaza u Pale izdvaja 250.000 KM

Izvor: Filter

“Gradska uprava Istočno Sarajevo nikada do 2021. godine u životima šest gradskih opština i naših stanovnika nije učestvovala na način da je izdvajala finansijska sredstva za proširenje javne rasvjete i na taj način podizala nivo bezbjednosti u saobraćaju”, naveo je danas gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Ćosić je rekao da su, nakon što je preuzeo dužnost gradonačelnika u februaru 2021. godine, počele aktivnosti u toj oblasti i to razgovorom sa načelnicima opština. Kako dodaje, uvidio je da zbog specifičnosti teritorijalne organizacije grada, sugrađani nisu u potpunosti zadovoljni kvalitetom saobraćajnih veza.

“Zbog toga smo krenuli u posao proširivanja javne rasvjete na ključnim saobraćajnicama na području grada, prevashodno onih koje povezuju opštine, ali i na saobraćajnicama bitnim za funkcionisanje naših opština pojedinačno”, istakao je Ćosić.

On je naveo neke od projekata koji su realizovani.

“Pomenućemo izgradnju javne rasvjete na Podromaniji 2022. godine i u ulici Desanke Maksimović na Palama tokom 2023. godine, potom iste godine projekat javne rasvjete do Ski centra Ravna planina vrijedan 45.000 KM koji smo radili zajedno sa opštinom Pale, kao i one mnogo veće poput izgradnje javne rasvjete od Lapišnice do Han Dervente vrijednosti 350.000 KM sa PDV-om”, naglasio je Ćosić.

Taj projekat je, kako je naveo, u saradnji sa opštinom Istočni Stari Grad, za finasiranje kandidovan Vladi Republike Srpske koja je odobrila sredstva.

“Tada je urađen i projekat za drugu fazu koja podrazumijeva izgradnju javne rasvjete od Han Dervente do ulaza u Pale i ovim putem želim da obavijestim javnost da je za taj posao raspisan tender u vrijednosti 250.000 KM, što ćemo finansirati iz vlastitih sredstava”, istakao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, uskoro će početi projektovanje javne rasvjete preko Ravne Romanije na području gdje se intenzivno gradi vikend naselje i otvaraju novi turistički potencijali.

“Gradska uprava će za realizaciju ovog projekta izdvojiti 200.000 KM, čime ćemo doći do iznosa od 450.000 KM uloženih ove godine u javnu rasvjetu ključnih saobraćajnica na području grada”, naveo je Ćosić.

“Možda se nekome ne čini, ali su ovo itekako bitne aktivnosti, posebno kada se uzme u obzir veliko povećanje broja vozila u saobraćaju, prosječna starost tih vozila i to koliko su česti udesi na putevima, kako oni sa materijalnom štetom tako, nažalost, i oni u kojima ljudi stradaju”, zaključio je Ćosić.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com