Fri. May 24, 2024
ћирилица /latinica

Brojne aktivnosti u Nedjelji Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca od 8. do 15. maja

Izvor: Filter

Crveni krst Republike Srpske obilježavajući Svjetski dan i Nedjelju Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (u daljem tekstu: Nedjelja Crvenog krsta), međunarodni i najvažniji datum u kalendaru tradicionalnih aktivnosti Crvenog krsta u periodu od 8. do 15. maja pod sloganom Porodica humanosti realizovaće niz informativno-promotivnih, edukativnih, socijalno-humanitarnih i aktivnosti kroz zdravstveno prosvjećivanje posredstvom opštinskih i gradskih organizacija u strukturi Crvenog krsta Republike Srpske.

Za potrebe promocije aktivnosti u Nedjelji Crvenog krsta, Crveni krst Republike Srpske svake godine izrađuje poštanske, građanske i filatelističke markice, te postere. Pošte Srpske ove godine planiraju prodaju 50.000 doplatnih markica po cijeni od 0,30 KM, dok će opštinske i gradske organizacije prodavati po školama, javnim mjestima i drugim ustanovama uz podršku volontera i aktivista građanske markice po cijeni od 0,50 KM. 

U susret Nedjelji Crvenog krsta raspisali smo nagradni konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za učenike osnovnih škola i najboljih literarnih radova za učenike srednjih škola, a proglašenje pobjednika biće objavljeno po zasjedanju komisije 7. maja. 

Foto: Crveni krst Republike Srpske

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić na konferenciji za novinare predstavio je novinarima aktivnosti ove organizacije u Nedjelji Crvenog krsta istakavši da će ove godine fokus svih dešavanja biti na centralnom događaju, a to je Okrugli sto, planiran za 8. maj u Banjaluci.

„Okrugli sto na temu: Mjesto i uloga Crvenog krsta Republike Srpske u društvu odlična je prilika da na jednom mjestu okupimo ministre i predstavnike našeg resornog ministarstva (zdravlja i socijalne zaštite), Ministarstva trgovine i turizma, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva porodice, omladine i sporta, Republičkog pedagoškog zavoda, privrednike i medijske radnike, te razgovaramo sa njima o jačanju i unapređenju rada Crvenog krsta u Republici Srpskoj. Činjenica je da je Crveni krst Republike Srpske pomoćni organ vlasti u humanitarnoj djelatnosti, ali pored toga, mi konstantno radimo na promociji svih naših programskih aktivnosti i Okrugli sto je odlična prilika da za realizaciju istih zatražimo bolju i jaču podršku“, rekao je Lazić.

On je istakao da je pored Okruglog stola planiran i poseban sastanak sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr Alenom Šeranićem u prisustvu predsjednika Crvenog krsta Republike Srpske Gojka Grabeža, te tradicionalna posjeta akušerskom odjeljenju na UKC Republike Srpske.

„Crveni krst Republike Srpske ove godine darovaće 65 bebi paketa na 11 akušerskih odjeljenja u 11 gradova i opština Republike Srpske. Paketi su namijenjeni za bebe rođene u Nedjelji Crvenog krsta i to je tradicija duga koliko i postojanje Crvenog krsta Republike Srpske. Za potrebe socijalno-humanitarnih aktivnosti na teren smo distribuisali humanitarnu pomoć u vidu hrane, odjeće i obuće za stanovništvo u stanju potrebe. Takođe, na teren smo dostavili pakete hrane, brašna i konzervisane hrane za potrebe javnih kuhinja u sastavu Crvenog krsta“, istakao je Lazić.

Predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske kroz aktivnosti na polju socio-humanitarnih djelatnosti posjetiće i pružiti pomoć radu gerontoloških centara, centrima za djecu ometenu u razvoju, psihijatrijskim odjeljenjima i zavodima za mušku i žensku djecu ometenu u razvoju širom Republike Srpske.

„U okviru aktivnosti, zaposleni u stručnoj službi i volonteri u strukturi CKRS realizovali su i nastaviće realizaciju aktivnosti iz oblasti diseminacije o Pokretu Crvenog krsta, s ciljem promocije samog Pokreta, ali i programskih aktivnosti Crvenog krsta Republike Srpske i animiranja mladih da se priključe našoj porodici humanosti. Takođe, kroz informativno-edukativne djelatnosti, na društvenim mrežama i u medijima, nastavićemo promociju naših aktivnosti, kako u Nedjelji Crvenog krsta, tako i uopšteno, s ciljem isticanja važnosti i značaja Crvenog krsta u društvenoj zajednici“, rekao je Lazić.

Jedna od tradicionalnih aktivnosti u Nedjelji Crvenog krsta jeste organizacija opštinskih, regionalnih, kao i republičkog takmičenja ekipa Crvenog krsta u pružanju prve pomoći uz realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja. Republičko takmičenje ekipa Crvenog krsta biće održano na Palama početkom juna mjeseca, a očekujemo kvalitetno takmičenje ekipa Crvenog krsta u kategorijama podmlatka i omladine.

Do kraja mjeseca maja biće završena i distribucija i podjela brašna i paketa hrane iz programa podrške kroz saradnju sa Vladom Republike Srpske i Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, od kojih pored ovog vida podrške očekujemo i jaču i bolju podršku u radu javnih kuhinja Crvenog krsta.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com