Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /latinica

Ćosić: Nemjerljiva žrtva sarajevskih Srba za stvaranje i razvoj Srpske

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je, povodom obilježavanja 28 godina od egzodusa sarajevskih Srba, da je njihova žrtva bila nemjerljiva u stvaranju i razvoju Republike Srpske.
Ćosić je rekao novinarima na Sokocu da su sarajevski Srbi, takođe, doprinijeli stvaranju i razvoju drugih opština i gradova u kojima su se nastanili nakon egzodusa.

“To njihovo stradanje je donijelo i spasenje, kao i to da danas imamo Istočno Sarajevo sa 65.000 stanovnika u kojem živi jedan broj sarajevskih Srba. Oni su pokazali da svojim kapacitetima mogu da izgrade nove opštine i novi grad. A oni koji su otišli u druge opštine i gradove, znatno su doprinijeli unapređenju života u tim sredinama i tome da Srpska drugačije izgleda”, rekao je Ćosić.

On je istakao da se danas odaje počast ljudima koji su prije 28 i više godina na prostoru tadašnjeg Srpskog Sarajeva položili živote za slobodu i koji su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustili svoja vjekovna ognjišta.

Egzodus 120.000 Srba iz Sarajeva predstavlja niz događaja koji su uslijedili nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada je pet opština Srpskog Sarajeva u cjelini pripalo Federaciji BiH, dok je drugih pet podijeljeno između Republike Srpske i FBiH, gđe su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

U martu 1996. godine ispisane su brojne pojedinačne tragedije lokalnog stanovništva, zbog čega je Dejtonski mirovni sporazum za sarajevske Srbe asocijacija na najveće poslijeratno protjerivanje naroda sa svojih ognjišta.

Srpski borci Sarajevsko-romanijske regije tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske i odbranili svoje domove.

Za odbranu ovih prostora, život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 ih je ranjeno, oko 1.000 sahranjeno na Vojničkom groblju “Novi Zejtinlik” na Sokocu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com